Til hovedinnhold

KreativOmsorg 2010: Fire pils og et sykehjem

Sykepleier Kathrine Løvneseth ved rusavdelingen på Stokka sykehjem.

Sykepleier Kathrine Løvneseth ved rusavdelingen på Stokka sykehjem.

Og en flaske sprit i ny og ne. Det er hverdagen for pasientene på Stokka sykehjem i Stavanger. Beboernes rusproblemer blir tatt hensyn til. Øl og rød mix er like naturlig her som kaffe og kaker på andre sykehjem.

14.04.2010 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 15.04.2010

Dette er personer som har tapt det meste gjennom livet - tapt status, tapt ansikt, tapt sin familie. Det kan være tett mellom banneordene og ansiktene deres vitner om en lang periode med rusavhengighet. De skiller seg ut og ville nok få store problemer med å tilpasse seg rytmene på et vanlig sykehjem.

Stokka sykehjem tok utfordringen, som det eneste i Norden, med å finne fram til et behandlingstilbud for personer med rusproblemer. Ingen av de ansatte er i utgangspunktet skolert i dennne typen omsorg, men de gikk til verket etter prøve-og-feile metoden. Og i dag har de funnet fram til et behandligstilbud som både pasienter og ansatte kan se seg fornøyde med.

- Det er ikke noe mål i seg selv at pasientene skal slutte å ruse seg. Poenget er å gi denne gruppen et behandlingstilbud, sier sykepleier Kathrine Løvneseth, som arbeider ved rusavdelingen ved Stokka sykehjem.

Mange er svært syke og må ha pleie og omsorg for å klare seg gjennom hverdagen. De er i alderen 45 til 70 år, stort sett bare menn. Noen er rikmannssønner mens andre har vokst opp i trangere kår. En svært forskjellig gjeng med rusen som fellesnevner.

- Det kan være et problem å se enkeltindividene gjennom rusen. Vår oppgave er å vise alle respekt og la de i stor grad selv bestemme over eget behandlingstilbud, sier Løvneseth.

Rød mix
- Rus er beboernes første prioritet. Og det er utgangspunktet for deres problemer. Det er for eksempel helt vanlig at pasientene er underernært. Fokus på ernæring har vist seg å gi gode resultater. De legger på seg og finner tilbake livsgleden.

- De aller fleste er storrøykere. Panikken kommer om det skulle gå tomt for tobakk. Vi har har valgt å gjøre om de fleste rom til røykerom. Og røyken her er rød mix, forklarer Løvneseth.

Gjemsel
Noen av pasientene sliter med angst, depresjon, personlighetsforstyrrelser og utagering. Det kan til tider bli en stor belastning på personalet. Når problemene vokser seg for store, kommer politiet for å ta dem med til fyllearresten.

Stokka sykehjem forsøker å få pasientene til å drikke så lite som mulig, men noe rus må de ha for å holde balansen. Det er for eksempel bedre med øl og vin enn vodka og rødsprit, har de konkluderte med.

- Vi har sluttet å leke gjemsel med pasientene. Det er bedre å la dem leve det livet de uansett lever. Om vi ikke lar de drikke, så gjemmer de heller unna en flaske i buksebeinet, sier Løvneseth.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?