Til hovedinnhold

Mangelfull kunnskap om forekomsten av psykiske plager og lidelser blant eldre.

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet avdekker mangelfull kunnskap om den psykiske helsen hos mennesker over 65 år.

05.04.2011 av Hermann Albert
Sist oppdatert: 05.04.2011

Rapporten er i første rekke basert på engjennomgang av vitenskapelige publikasjoner om forekomsten avpsykiske plager og lidelser blant eldre, med spesiell vekt påresultater fra Norden, samt undersøkelser med resultater fraandre land som kan være overførbare til norskeforhold.

Undersøkelsene som er gjennomgått viser storspredning i omfanget av psykiske plager og lidelser blant eldre.Eldre i 60 -70 års alderen, som bor hjemme, ser ut tilå ha mindre psykiske plager og lidelser enn den øvrigevoksne befolkningen. Imidlertid finner studier blant eldre som borpå ulike former for institusjoner høy forekomst avpsykiske plager og lidelser.

I grove trekk tyder gjennomgang av forskningen på atforekomsten av psykiske plager og lidelser blant de yngste av deeldste (65-70 år) er relativt lav sammenlignet med bådeyngre og eldre aldersgrupper. Blant de aller eldste er særligforekomsten av ulike former for symptompress høyere (somangst- og depresjonsplager og symptomer på psykoser), og ienkelte grupper svært høy.

 

Tone Toften

– Rapporten bekrefter imidlertid inntrykket vi har hatt avat eldre som bor på institusjon har en høy forekomstav  psykiske plager og lidelser, sier statssekretær ToneToften i Helse- og omsorgsdepartementet.

Hun understreker at regjeringen er opptatt av å styrketilbudet til eldre mennesker med psykiske problemer.Opptrappingsplanen for psykisk helse har spesielt værtinnrettet mot å bygge ut tilbudet i kommunene, støttetav distriktspsykiastriske senter (DPS) ispesialisthelsetjenesten.

Helsedirektoratet er gitt i oppdrag å komme medanbefalinger om hvordan det psykiske helsetilbudet til eldre skalutvikles.

Fra nyttår trådte verdighetsgarantien i kraft. Hersier vi klart og tydelig at eldre på institusjon skal kunneleve et mest mulig normalt liv, med adgang til å komme ut. Vihar også som mål at alle kommuner skal ha et dagtilbudtil demente innen 2015, sier Tone Toften.

 

Rapport Eldre i Norge: Forekomst av psykiske plager oglidelser (pdf)

Pressemelding fra Helse ogomsorgsdepartementet

 

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?