Til hovedinnhold

Klagene har falt med 95 prosent etter Veireno: – Ligg unna søpla vår, Høyre

Konserntillitsvalgt Helse i nord Kari Sandnes

Konserntillitsvalgt Helse i nord Kari Sandnes

Etter to år er søpla i Oslo nesten friskmeldt. Fagforbundets tillitsvalgte i renovasjonen reagerer kraftig på Høyres forslag om å sette søppelhentinga på anbud igjen, skriver Dagsavisen.

03.01.2019 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 07.01.2019

– Alle renovatørene sier det samme: Nå begynner vi å bli stolte av jobben igjen, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i renovasjonsetaten, Anne Sandborg, til Dagsavisen. 

Oslo kommune har hatt privat søppeltømming i 25 år, men i 2016 gikk det galt. Da selskapet Veireno vant anbudet ble resultatet kaos, med 30 000 klager og gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven. Nå er renovasjonen blitt kommunal og ting har falt på plass igjen, men det har kostet mange timer og millioner å rydde opp, ifølge de tillitsvalgte.

Les hele saken i Dagsavisen (abonnement):  – Ligg unna søpla vår, Høyre

Med ny anbudsrunde blir kompetansen borte

Overraskelsen var derfor stor da Høyre før jul i sitt alternative budsjett for 2019 foreslo å igjen sette søpla ut på anbud. Hvis det kommer ny konkurranse nå, frykter de tillitsvalgte at kompetansen som nå er bygd opp, vil forsvinne.

– En såpass viktig kommunal tjeneste som avfallshåndtering egner seg ikke for konkurranse. Det viser konkursen av Veireno og RenoNorden. At Oslo Høyre nå vil reversere den gode jobben som er gjort i Renovasjonsetaten for å bygge opp en god og sikker renovasjon er uforståelig, og frekt ovenfor ansatte og innbyggere, sier leder av Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.

Han understreker at det er dette vi vil få dersom høyresida vinner fram i høstens kommune- og fylkestingsvalg.

– Vi må bruke stemmeretten for å sikre at Oslo kommune er en arbeidsgiver som verdsetter sine ansatte, som ikke ønsker å sette de ut på anbud, og som ønsker å levere gode og sikre tjenester til sine innbyggere. Vi trenger et politisk flertall som er stolt av den jobben som de ansatte i Oslo kommune gjør, og som ikke møter enhver utfordring med anbudsrunder, sier Dehlin.

En skikkelig søppeldebatt

Den nye søppeldebatten i Oslo oppstod etter budsjettarbeidet for 2019. Oslo Høyre er ikke skremt av verken Veireno-skandalen eller RenoNorden-konkursen, og vil ha søppel på anbud igjen.

– Dette kommer til å være en viktig sak for Høyre. Vi har troen på at private kan konkurrere med kommunen om å levere best mulig tjenester, sa Høyers finanspolitiske talsmann Øystein Sundelin til Fagbladet like før jul.

Les hele saken i Fagbladet

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?