Til hovedinnhold

Stor økning i antall søkere til universiteter, høyskoler og fagskoler

Illustrasjonsfoto. Student, studier, skole

Illustrasjonsfoto. Student, studier, skole (Foto: Pixabay)

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse melder at det er en stor økning i antall søkere til høyere utdanning, høyskole og fagskole. Hele 160 000 tusen har valgt å søke i år. Ved fagskoler er økningen på hele 17 prosent. Med unntak av pandemi-årene har det aldri vært så mange søkere til høyere utdanning. Tallene viser også økt etterspørsel etter studier innen kunstig intelligens og økonomi og administrasjon

02.05.2024 av Lyra Lluka
Sist oppdatert: 02.05.2024

Fagforbundet synes det er gledelig å se at det er en økning i antall søkere til høyere utdanning. Spesielt gledelig er det at økningen er stor blant de som ønsker seg en fagskoleutdanning. Vi mener fagskolen er særdeles viktig for samfunnet og jobber kontinuerlig for at fagskole skal bli mer brukt, kjent og anerkjent. Arbeidslivet endrer seg i rekordfart, og vi ser et større behov for kompetanse som er mer tverrfaglig. 

Økonomi og administrasjon er populært 

HK-dir skriver at det også er flere som i år søker studier innen økonomi og administrasjon. Utdanningsområdet «Økonomiske og administrative fag» har den største prosentvise økningen i antall førstevalgsøkere til universiteter og høyskoler, med en økning på ti prosent. Det er planlagt 875 flere studieplasser innenfor dette utdanningsområdet. Studier innen økonomi og administrasjon har lenge vært populært, og populæriteten ser ut til å være stigende. Forklaringen på hvorfor mange søker seg til økonomiske og administrative fag er nok sammensatt, men gode jobb- og karriereutsikter og bredde i utdannigen bidrar nok til gode søkertall. 

Stor etterspørsel etter utdanning innen KI

En økning  kan man også se innen studier som omhandler kunstig intelligens. NRK skriver at det har vært stor etterspørsel etter utdanninger innen KI. Høyskolen i Innlandet opprettet et bachelorstudium i kunstig intelligens i desember i fjor. Det er 50 studieplasser tilgjengelig, men det er hele 171 som har satt KI på toppen av listen over det de har aller mest lyst til å studere. Flere andre studiesteder merker også trykket etter det som kanskje kan kalles det nye "trend"-studiet. 

Vi i Fagforbundet synes det er positivt at det nå er mange som ønsker å ta studier innen KI. Vi trenger folk med KI-kompetanse i fremtidenes arbeidsliv. Dette var også et av hovedpoengene i KI-strategien regjeringa kom med i 2020. Vi vet at Norge kommer til
å bli påvirket av en eldrebølge, klimaendringer og økt globalisering. Derfor må vi jobbe smartere og mer effektivt for å opprettholde kvaliteten i blant annet offentlig sektor. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?