Til hovedinnhold

Hvor stor er kommuneøkonomien?

03.10.2023 av Alexander Berg-Erichsen
Sist oppdatert: 09.10.2023

Det er flere måter å måle hvor stor kommuneøkonomien er. De tre vi oftest bruker er: 

  1. Vi teller alle pengene alle kommunene bruker til sammen. Det kalles kommuneøkonomienes konsum og er for eksempel lønnsutgifter og alt kommunen kjøper inn av varer og tjenester. For å få en sammenligning ser vi på tallet for kommuneøkonomien som andel av BNP (Fastlands-Norge)*
  2. Vi teller alle inntektene alle kommunene har til sammen. Eller som økonomene sier: kommuneøkonomienes inntekter som andel av BNP 
  3. Vi teller hvor mye arbeid som gjøres i kommunene. Det måler man med å se på antall årsverk utført til sammen i alle kommuner - eller som antall ansatte. Det mest presise er antagelig antall årsverk siden antall ansatte ikke sier noe om hvor mye hver person jobber. I kommunesektoren sliter vi med høy grad av deltid – som figurene nedenfor viser.  

I 2022 brukte kommunene og fylkeskommunene 14,5 prosent av BNP for fastlands-Norge, mens inntektene var på 18,8 prosent av BNP for fastlands-Norge . 

19 prosent av alle ansatte i Norge jobber i kommunene eller fylkeskommunene. De jobber 17 prosent av alle timene som jobbes i Norge. Forskjellen mellom disse to tallene sier også noe om hvor mye deltid det er i kommunal sektor.

Med andre ord kan vi si at kommunesektoren står for litt i underkant av 1/5 den totale  økonomien i Norge. Sett under ett er kommunene den desisert største arbeidsgiveren i landet.

Se artikkelen med graf

*) BNP er all produksjon av varer og tjenester i løpet av et år i hele Norge. Som regel utelater vi utvinningen av olje og gass for siden vi ikke liker å være så avhengige av oljen: det kalles BNP-fastlands Norge.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?