Til hovedinnhold

Ut og endre meninger

Fagforbundets medlemmer med bil og valgkampplakat 2023 holder tommel opp.

I Nordland besøker de arbeidsplasser i rekordfart. (Foto: Madeleine Schultz)

Nord-Norge har vært værvinnerne i sommer, men i Vågan kommune i Lofoten frykter fagforeninga den blå vinden.

22.08.2023 av Madeleine Schultz
Sist oppdatert: 31.08.2023

– Det er jo skummelt med valget, hvordan det blir her med en blå vind. Da er jeg redd for at dette forsvinner. Vi er i omstilling i Vågan kommune. Vi bruker for mye penger, så det vil komme kutt.

Hovedtillitsvalgt i Vågan kommune, Truls Bjarttun, sitter på kjøkkenet på det psykiatriske dagsenteret i kommunen og forklarer konsekvensene av et politisk vindskifte i Svolvær.

Spesialhjelpepleier og tillitsvalgt Nina Nøstvik følger med på det kollegaen i fagforeninga sier. Truls har fått selskap av Fagforbundet Nordland denne dagen, som skal være med på arbeidsplassbesøk. Både han og de to besøkende fra Fagforbundet Nordland, leder i Yrkesseksjon kontor og administrasjon, Guro Myklebust, og leder i Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, Stig Edvardsen, er bekymra.

– Men enkelte politikere har sagt at de skal skjerme oss? påpeker Nina.

– Ja, men hvis det blir blått, så tror jeg at det blir en omkamp. Vi skal kjempe, men ...
Truls drar på det.

– I og med at kommunen skal spare, så blir det nok ikke engang snakk om noe anbud. Det blir bare lagt ned. Alle tilbud som ikke er lovpålagt nå, står i fare for å skrelles vekk ved et skifte, legger Stig til.

Ut på tur: Fagforbundet Nordland og Truls Bjarttun (i midten) på arbeidsplassbesøk på det spykiatriske dagsenteret i Svolvær..
Ut på tur: Fagforbundet Nordland og Truls Bjarttun (i midten) på arbeidsplassbesøk på det psykiatriske dagsenteret i Svolvær. (Foto: Madeleine Schultz)

Vil sikre tariffmakta

I Vågan kommune har alvoret senket seg over mange av de kommunale arbeidsplassene. Besøkene til medlemmenes arbeidsplasser i kommunen gir fagforeninga og fylkeskretsen en god anledning til å snakke om politikk og konsekvensene av valget.

Fagforbundet Nordland bestemte seg i 2022 for å systematisere arbeidsplassbesøkene i et felles skjema. Dette ble gjort som et ledd i det såkalte «tariffmaktprosjektet», der hovedmålene har vært økt fokus på arbeidsplassbesøk, bygge tillitsvalgtordning og sikre tariffmakta.

De satte seg prosentmål for arbeidsplassbesøkene: I 2022 skulle de komme seg rundt til 50 prosent av alle arbeidsplasser i fylket, og i løpet av 2023 skulle de klare 70 prosent. Det viste seg fort å være et litt konservativt anslag. Allerede i 2022 klarte de å runde 90 prosent av arbeidsplassene.

I Vågan denne dagen har de allerede nådd over 100 prosent fordi de har vært på enkelte arbeidsplasser flere ganger.

God stemning: Truls Bjarttun og Stig Edvardsen er fornøyd med besøket ved Marithaugen. Stig fikk verva en sykepleier.
God stemning: Truls Bjarttun og Stig Edvardsen er fornøyd med besøket ved Marithaugen. Stig fikk verva en sykepleier. (Foto: Madeleine Schultz)

En populær tillitsvalgt

Så går turen til kirkekontoret. På døra henger plakater om kirkevalget, og oppe i andre etasje blir spesielt Truls tatt hjertelig imot med en lang klem.

– Truls! Endelig kommer du, nå har jeg venta på deg, sier Trine Aas Nordvik ved kirkekontoret i Svolvær. Hun ler og skryter av Truls.

Vi drikker kaffe nede i selskapssalen i første etasje, der både konfirmanter, barnegrupper og treningsgrupper samles. Kirka står fortsatt sterkt i lokalsamfunnet i Lofoten. De ansatte har mye å henge fingrene i:

– Det er åtte kirker i kommunen og det er bare jeg som er kirketjener, på åtti prosent stilling, så man får jo ikke gjort alt man vil, forklarer kirketjener og plasstillitsvalgt Gøril Solberg.
Vi blir sittende en god stund og prater med de tre medlemmene fra kirka i Svolvær, tre kvarter raser raskt forbi. De har mye på hjertet, også om det kommende valget.

Fagforbundet på besøk: Truls på besøk hos Trine Aas Nordvik ved kirkekontoret i Svolvær.
Fagforbundet på besøk: Truls på besøk hos Trine Aas Nordvik ved kirkekontoret i Svolvær. (Foto: Madeleine Schultz)

Viktig påminnelse

Etterpå er det tid for lunsj for besøksteamet også. På en lokal kafé som er fylt opp av cruiseturister reflekterer Guro over turismen og effekten på boligprisene.

– Det gjør det veldig vanskelig for unge å etablere seg her, sier hun.

Guro er selv vokst opp i Lofoten og bor her fortsatt. Hun er ikke i tvil om at det kommende valget vil være avgjørende for Fagforbundets medlemmer.

– Folk må tenke over at det er sin egen arbeidsgiver de skal stemme på. Det tror jeg mange kanskje glemmer, men det kan vi minne dem på.

De siste dagene har Stig brukt tid på å forklare folk at omstillinga de opplever også skyldes tidligere politisk styring:

– Folk kan si ting som at Høyre jo var mye bedre for de gjorde så mye mer. Og da må jo jeg forklare for dem at det er jo klart! For de har jo pøst ut penger, og så er det dem som styrer nå som må prøve å rette opp i den sløsinga.

Det trenger ikke være avansert

Både for det kommende valget, men også for at medlemmene skal føle seg sett, er besøkene som Fagforbundet Nordland og de lokale fagforeningene foretar seg, veldig viktige. Oversikten til Fagforbundet Nordland tyder på at prosjektet foreløpig har hatt en tydelig positiv innvirkning på innmeldingene.

– Den lokale nærheten til medlemmene våre har alt å si, også for vervinga, forklarer Stig.
På Marithaugen sykehjem i Kabelvåg får vi det bekreftet. Mens Truls snakker med aktivitør Torbjørg Krogstad, som nettopp har fått fast stilling, benytter Stig sjansen til å verve en av sykepleierne.

Etterpå ser vi verdien av å snakke om politikk på arbeidsplassbesøk også. Stig blir stående lenge og diskutere med en annen sykepleier som er organisert i Delta. Hun skal stemme blått, mener hun. Rolig og høflig forklarer Stig hvorfor kommunen er i omstilling, og at sparetiltakene ikke er det sittende bystyrets skyld.

– Om vi kommer tilbake én gang til, så kommer hun over til oss, sier Stig fornøyd idet vi går ut døra.

Guro mener mange tenker at arbeidsplassbesøk er mer avansert enn det egentlig er.

– Men du trenger ikke å være der lenge og holde lange foredrag. Det viktigste er bare å vise at vi er her, og at vi bryr oss.

Og at de bryr seg, er det ingen tvil om. Møtene med medlemmene gir håp om at venstrevinden vil holde seg i kommunen likevel.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?