Til hovedinnhold

Politikk og helse

Kjersti Toppe(Sp) og Torgeir Micaelsen(Ap) innledet til politisk debatt i Tromsø,

Kjersti Toppe(Sp) og Torgeir Micaelsen(Ap) innledet til politisk debatt i Tromsø, (Foto: Kjell Olufsen)

Stortingsrepresentantene Torgeir Micaelsen(Ap) og Kjersti Toppe(SP) var inviterte til Tromsø for å snakke helse- og sykehuspolitikk. Vi fikk høre om demokratiunderskudd, om uærlighet i argumentasjonen, et sjukt diagnostiseringssystem og juks med tall.

09.03.2017 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 10.03.2017

Fram mot stortingsvalget 2017 er det mange kamper som skal kjempes. Fagforbundet mener kampen for offentlig sykehus er en av de viktigste. Innlegga fra Micaelsen og Toppe ga mange eksempler som viser at det er mye å ta tak i.

Felles visjon

Visjonen er å skape felles og mer likeverdig helsetjeneste. Dette er en visjon de aller fleste stiller seg bak, men både Ap og Sp har andre virkemidler enn det den sittende regjeringa bruker. Både Micaelsen og Toppe gikk hardt ut mot fritt sykehusvalg, nøytral moms og sterkere sentralisering.

- Bruk av ord er også viktig, sa Micaelsen; fra foretak til sylkehus, fra kunde til pasient, fra produksjon til behandling ramset han opp. Han vil at sykehus skal omtales og likstilles velferdstjenester som barnehage, skole, eldreomsorg og kultur.

- Foretakskulturen og helsebyråkratene har fjernet seg fra både pasienter, pårørende og ansatte og det fører til tillitskrise, og det er ikke bra, sa Micaelsen.

Arbeiderpartiet vil reversere fritt behandlingsvalg og også i større grad se på styringsmodeller.

- Vi ønsker en felles front sammen med fagbeveglsen, andre partier og alle gode krefter slik at vi bevarer et gratis, offentlig eid og drevet sykehus-Norge, sa Torgeir Micaeslen.

Enig om mye - spriker litt

Kjersti Toppe tok et oppgjør med helseminister Høie sitt begrep "pasientens helsetjeneste".

- Vi i Senterpartiet vil ikke være med på å individulaserer sykehustilbudet,  vi snakker om folkets helsetjeneste. Hun konkretiserte dette med å vise til engasjementet til folk for å beholde lokalsykehusene sine; slår ring om fødeavdelinger og går i fakkeltog for akuttkirurgi.

Toppe er bekymret for mangel på demokratiet i foretaksmodellen, og sa  at i verste fall var det kun sykehusdirektørene som tar viktige avgjørelser. - Selv om de formelt ikke kan ta avgjørelser i sine egne møter, skjer det nok, sa hun.

Bred tilbakemelding fra Fagforbundet

Salen fikk ordet etter innledningene og både Micaelsen og Toppe fikk både ros og ris. I tillegg fikk de mange tydelige tilbakemeldinger om hva Fagforbundet sine medlemmer og tillitsvalgt forventer og trenger fram til stortingsvalget i september.

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?