Til hovedinnhold

Gratulerer med dagen sykepleiere!

Sykepleiere er en av de viktigste yrkesgruppene i helsevesenet og Fagforbundet er stolte av at så mange sykepleiere velger å være organisert hos oss!

12.05.2019 av Ingvar Skjerve
Sist oppdatert: 09.04.2021

Fagforbundet vil gratulere sine flotte sykepleiere med den internasjonale sykepleierdagen, og samtidig si noe om hva vi tror er det aller viktigste for å gi sykepleiere en bedre arbeidshverdag!

I det siste har det blusset opp en debatt om hva sykepleiere skal gjøre og ikke gjøre. Mange sykepleiere forteller om at de er slitne og føler at de har alt for mange arbeidsoppgaver. Fagforbundet mener at vi trenger mange typer kompetanse i både primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og at vi må lære oss å se hverandres styrker og samhandle bedre. Sykepleiere er generalister, deres viktigste ansvar er så se og ivareta helheten, med det betyr ikke at de må gjøre absolutt alle oppgaver! 

I følge en undersøkelse tidsskriftet ­Sykepleien har gjennomført blant medlemmer i Norsk Sykepleierforbund, er det et stort sprik mellom hva sykepleiere ­mener de burde bruke arbeidstiden sin på, og hva de faktisk gjør. 85 % av sykepleierne i undersøkelsen oppgir at de ukentlig eller ­oftere utfører oppgaver de ikke vil definere som sykepleieroppgaver. 62 % svarer at dette er noe de opplever daglig. Det som stjeler mest tid er ifølge undersøkelsen oppgaver som renhold og matservering. Sykepleierne ­som er omfattet av undersøkelsen mener også det blir altfor lite tid til kvalitets- og kompetanseutvikling.

Samtidig rapporteres det om at helsefagarbeidere synes det er vanskelig å få hele og faste stillinger. Fagforbundet mener at disse tingene i må ses i sammenheng. Vi mener at løsninga på utfordringene er både bedre rekruttering av sykepleiere og andre helsearbeidere, og bedre samhandling mellom yrkesgruppene. 

Mange steder har man valgt å ikke ha nok helsesekretærer, hjelpepleiere og helsefagarbeidere. Da må naturlig nok sykepleiere ta flere merkantile oppgaver og får færre å dele pleie-oppgaver med. Fagforbundet mener at man må utnytte det handlingsrommet som norsk helselovverk gir til å løse oppgavene man faktisk har bedre. Enkelt sagt; man bør først prøve lære de man allerede har ansatt å løse de oppgavene man trenger å få løst, i stedet for å hele tiden søke etter ny formalkompetanse som man kanskje uansett ikke får fatt i! Kompetanse er mer enn formalkompetanse, og det er ikke en arbeidsplass i helsetjenesten som er nøyaktig lik alle andre! Bedre oppgavedeling og kompetanseutvikling lokalt, sammen med flere faste og hele stillinger, er en nøkkelen til framtida!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?