Her gjør helsesekretærer legenes jobb

Lin M. Torgersen, enhetsleder ved øyeavdelingen Helse Bergen, Haukeland universitetssykehus. (Foto: Fagforbundet)

Øyeavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen er et skoleeksempel på godt samarbeid mellom yrkesgruppene. Helsesekretærer gjør oppgaver som tidligere ble utført av leger og sykepleiere.

05.03.2020 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 27.03.2020

- Vi som jobber på sykehuset har så mye å gjøre at det er mer enn nok å ta tak i for alle. Faktisk har det vært en dobling av aktivitet i avdelingene i løpet av de siste årene, forteller Lin M. Torgersen, enhetsleder ved øyeavdelingen.

Torgersen snakker til svært interesserte lyttere på Sykehuskonferansen 2020 i Stavanger. De frammøtte her vet godt at de ikke kan ta oppgavefordeling mellom yrkesgruppene for gitt.

- Vi har forsøkt det samme på øyeavdelingen i Arendal, men ikke med så stort hell, må jeg innrømme, sier Merethe Krogstad Hoel, styremedlem i Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

Drypper bedøvelsesdråper

Enhetslederen forteller videre at det begynte med at sykepleierne overtok enkelt oppgaver fra legene, som injeksjonsbehandling. Deretter fulgte helsesekretærene etter, og de frigjorde tid fra både legene og sykepleierne.

Det er rikelig med oppgaver som venter. Helsesekretærene sjekker for infeksjon, drypper bedøvelsesdråper og klargjør pasienter for behandling. Yrkesgruppa ble dessuten inkludert i teamet som driver injeksjonsbehandling.

Tverrfaglig jubel

Torgersen understreker at alle helsesekretærer er autorisert helsepersonell og har opplæring til å ta på seg mye mer enn administrative oppdrag. De får i tillegg god tilleggskompetanse på sykehuset.

- I avdelingen vår foreslår helsesekretærene selv hvilke oppgaver de kan overta, som vask av operasjonsinstrumenter til dagkirurgi. Da har vi kommet langt. Nå ansetter vi flere helsesekretærer enn sykepleiere.

Ved øyeavdelingen på Haukeland sykehus jubler de ansatte over å jobbe tverrfaglig. De opplever bedre utvikling i yrket sitt, de har fått mer ansvar - og det gir yrkesstolthet.