Til hovedinnhold

Møt fire tillitsvalgte som ble streikeledere over natta

Streikeleder Simon Abraha (i gul vest) utenfor Sørlandet sykehus sammen med sine topp motiverte streikende!

Streikeleder Simon Abraha (i gul vest) utenfor Sørlandet sykehus sammen med sine topp motiverte streikende! (Foto: Fagforbundet)

De har stått i sykehusstreiken, døgnet rundt, i en drøy uke nå. Felles for de fire streikelederne i Bergen, Kristiansand, Oslo og Trondheim er dette: Det er første gang de leder en streik!

05.06.2019 av Kari-Sofie Jenssen
Sist oppdatert: 06.06.2019

Simon Abraha – streikeleder i Kristiansand:

For Simon er dette hans første streik.


Fagforbundet

– Det går ganske greit, for det er stor streikevilje og masse godt humør. Og det aller viktigste – vi veit godt hvorfor vi streiker. Nei, det føles ikke krevende, sier han.

Streikelederens største overraskelse har vært at medlemmer som ikke er tatt ut i streik ringer og vil sjekke hva slags jobber de kan gjøre og ikke gjøre. De vil ikke være streikebrytere.

– Vi som streiker har god støtte hos dem som ikke streiker. I går ringte også et medlem og sa han var klar til å streike, det var bare å skrive han opp, dersom streiken trappes opp.

Mange i ryggen

De streikende i ved Sørlandet sykehus i Kristiansand føler seg godt ivaretatt og har stor støtte.

– Forbundsleder Mette Nord har vært og besøkt oss. LO Stat i Rogaland er stadig her. I morgen skal vi få besøk av nestleder Sissel Skoghaug. Her føler vi at vi har hele forbundet og LO i ryggen! forteller streikeleder Simon.

Trege i media

Tradisjonelt er det ikke så enkelt for fagbevegelsen å komme på i media på Sørlandet.

– Vi har vært noe i media, blant annet i NRK for et par dager siden. Men jeg synes media her på Sørlandet er trege. Nå har vi fått noen innspill vi skal diskutere i ettermiddag, så det kan hende vi kan gjøre noe med det, forteller Simon Abraha, streikeleder ved Sørlandet sykehus.

Lærdom så langt

Den nybakte streikelederen oppsummerer kjapt sin viktigste lærdom så langt ut i streiken: Streik er et levende bevis på at sammen er vi sterke! 

Fauzia Hussain-Wiik – streikeleder i Bergen:


Fagforbundet Helse Bergen

For Fauzia er dette hennes første streik både som streikeleder og som streikende. Hun er kjempefornøyd med streiken så langt.


Fagforbundet Helse Bergen

– Vi får alt det praktiske til å fungere bra. Det som kanskje har overraska meg mest er at medlemmene, både de som streiker og de som ikke streiker vil har informasjon hver dag. Vi som står midt oppe i det vet jo at det ikke skjer så mye, men alle de andre vil også vite. Da er det trist at vi får så lite omtale i media, mener hun.

Streikeleder Fauzia forteller at de har hatt en stor markering med 13 fagforeninger fra Bergens-området til stede.

– Det var hyggelig, og BA kom og dekket det sånn etter hvert.

Streikebryteri

Streikebryteri opptar Fauzia.

– Dette er nytt for oss. Vi har fått beskjed om at det er litt kaos på en del avdelinger hvor vi har tatt ut folk i streik. De ansatte blir omdisponert, spesielt på renhold. Det mener jeg er streikebryteri.

Ønsker å gå på jobben

Streikelederen understreker at det er ganske tungt å være i streik, de vil jo alle egentlig være på jobben.

– Vi prøver å gjøre det hyggelig å være streikevakt. Alle forbipasserende er positive og tar imot løpesedler. Vi har god støtte her i Bergen. Det er godt.

Lærdom

– Jeg har lært å kaste meg fortere rundt enn jeg har vært nødt til tidligere. I tillegg har streiken brakt oss alle i fagforeninga nærmere hverandre og vi er blitt kjent med hverandre på en helt annen måte. Jeg har møtt mange medlemmer jeg aldri har snakka med før og de har møtt fagforeningen sin. Det er veldig positivt.

Bjørn Wølstad-Knutsen, streikeleder i Oslo:


Fagforbundet

Til tross for mange års fartstid som tillitsvalgt er det første gang Bjørn streikeleder og han har i grunnen aldri vært i streik sjøl, heller.

– Det er utrolig spennende, utrolig givende og det er utrolig mye arbeid, forteller Bjørn, fra Fagforbundet Oslos streikekontor på fire hjul.

I Oslo er det streik på tre store sykehus, pluss en del kontorer og det er praktisk å ha streikekontoret i en bobil.

– Det blir en del farting i mellom streikestedene. Vi i bobilen har til oppgave å holde de streikende blide og glade. Nå er ikke det noe problem, klarer vi å holde denne stemninga gjennom hele streiken så kommer det til å gå veldig bra, mener streikelederen.

Han forteller at de prøver å ta hensyn til folka sine; noen skal på jo legebesøk, noen skal hente barn og alle andre ting som kreves av folk flest.

Tett på medlemmene

– Dette er en erfaring jeg ikke ville vært foruten, fortsetter Bjørn. Jeg har aldri kommet så tett på medlemmene som jeg er nå. Det er så artig å møte en gjeng som er så drilla på saken og så gira på å vinne streiken. Vi møtes hver morgen og diskuterer.

Og det er ikke så vanskelig å være streikende, heller – i hvert fall ikke opp mot publikum og kolleger ved sykehusene.

– Vi har kun fått støtte. Det er fra forbipasserende, ansatte og også fra ledere på sykehusene. De mener alle at dette er et rettferdig krav, forteller streikelederen i Oslo.

Streikebryteri

I Oslo har det også vært tilløp til streikebryteri, ved at ansatte er blitt omdisponert på en sånn måte at streikekomiteen har reagert.

Streikeledelsen i Oslo har avklart dette lokalt og fått en slutt på det, så langt. Men dette er selvsagt noe de vil passe nøye på.

Lærdom

– Selv om jeg er gammel i tralten som tillitsvalgt, så lærer jeg noe hver dag, smiler Bjørn. Det er spennende å være streikeleder og jeg har lært meg å forstå de streikende og deres behov. Jeg har lært mye om mennesker, rett og slett.

Sigmund Eidem, streikeleder i Trondheim:


Frode Dreier / Frilans-Andreassen.no

Det er utrolig, med 43 år i LO har Sigmund faktisk aldri verken vært streikeleder eller vært i streik tidligere. Han har riktignok vært med på å true med streik en rekke ganger, men det har aldri kommet så langt.

– Det ble gjort et nummer at dette da vi var på representantskapsmøte i LO her tidligere, forteller streikelederen i Trøndelag.

Der fikk streikelederen lov å holde en appell og ble mottatt med flere minutters trampeklapp! Det varmet et tillitsvalgtshjerte.

– Det går forbausende bra å være streikeleder. Det å få lov å streike på dette grunnlaget i stedet for at vi skulle stå å forklare vanskelige tariffmessige saker for ansatte og forbipasserende er jo en drøm, sier Sigmund fornøyd. Det er helt genialt og alle er enige med oss, fortsetter han.

I Trøndelag er det 46 streikende. Sigmund forteller om stor streikevilje, godt miljø og stor entusiasme.

Streik er en god skole

Som streikeleder har han et solid apparat med rutinerte plasstillitsvalgte rundt seg. Dem kan han be om hva som helt, når som helst. I tillegg ser han at streiken er en god skole i fagforeningsarbeid og solidaritet.

– Vi rekrutterer nye tillitsvalgte og interessen og motivasjonen for fagforeningsarbeid er økende for hver dag som går, forteller han.

Ingen store overraskelser

Så langt har ikke streiken budt på noe uforutsett. Det er ikke påvist noe streikebryteri, men de passer på. Men de har hatt litt utfordringer med konkurrerende organisasjoner som prøver å piske i rørt vann.

– Vi hadde en her som ville melde seg ut, og ikke ville streike. Men det var ikke lange praten vi hadde før han forsto hva dette dreide seg om. Han står i front her nå, forteller streikeleder Sigmund.

Tok media første dag

Trønderne fikk mye medieoppslag første dagen i streiken og er fornøyde. I dag skal de ha stor fanemarkering og har invitert media på nytt.

– Vi skal også prøve å få sykehusdirektøren på banen – men det må bli i neste uke, sier streikeleder Sigmund Eidem.

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?