Protesterer mot kapringen av norsk hjelpebåt

Den norske fiskebåten Kårstein, senere omdøpt til Al Awda, ble kapret av israelske marinestyrker på søndag. (Foto: Youssef Sammour)

Mette Nord, leder i Fagforbundet, er en av mange som har signert et opprop der de undertegnede protesterer mot bordingen og arrestasjonen av mannskapet på det norskregistrerte skipet Kårstein utenfor Gaza.

30.07.2018 av Informasjonsavdelinga

Den israelske marinen tok kontroll over skipet 29. juli. Hjelpebåten, som delvis er støttet av Fagforbundet, var på vei mot Gaza med medisinsk utstyr. Selve båten skulle gis i gave til fiskere på Gaza.

Fredelig protest

I oppropet henvises det til brudd på internasjonal rett til å markere sine politiske meninger. Det gjøres oppmerksom på at kapringen av hjelpebåten skjedde i internasjonalt farvann. Protesten mot Israels blokade av Gazastripen betegnes dessuten som en fredelig markering.

UD har frarådet forsøket på å bryte sjøblokaden, men har nå bedt israelske myndigheter om å klargjøre hva som har skjedd og vurderer saken fortløpende.

Støtte fra kultur, politikk og fagforening

Tallrike kulturpersonligheter, politikere og fagforeningsfolk oppforder regjeringen til å tydeliggjøre at bordingen er uakseptabelt og at aktivistene må løslates.

Les mer om saken her:

Ship to Gaza-båten Al Awda kapret i internasjonalt farvann

Israelsk marine har bordet fagforenings-støttet norsk skip på vei til Gaza

LO-topper krever at regjeringen får norske Gaza-aktivister løslatt