Dom svekker amerikansk fagbevegelse

Mette Nord, leder for Fagforbundet (Foto: Fagforbundet)

En dom i amerikansk høyesterett konkluderer med at ansatte ikke kan bli pålagt å betale kontingent, selv om fagforeningen forhandler på deres vegne. Fagforbundets leder Mette Nord er skremt over avgjørelsen og beklager sterkt utfallet av denne saken.

29.06.2018 av Birgit Dannenberg

I februar i år anla barnevernsspesialisten Mark Janus sak mot fagforeningen AFSCME (American Federation of State, County and Municipal Employees). Han ville prøve sin rett til å nekte støtte til fagforeningens politiske arbeid. Nå har dommen falt i favør av Janus med støttespillere.

Fagforeningsarbeid i fare

Uten inntekter vil ikke fagforeningene kunne gjøre jobben sin for vanlige arbeidstakere.

– Dommen er et klart politisk signal, sier Mette Nord. Dette truer hele fagbevegelsen i USA. Mens vi i Norge og i Fagforbundet ivaretar rettighetene til vanlige arbeidsfolk, ser det ut som det i USA fremdeles råder et prinsipp om at de sterkes rett og individuelle frihet settes høyest.

Internasjonal solidaritet

I forbindelse med mange sterke solidaritetserklæringer fra den internasjonale fagbevegelsen sendte også Mette Nord sin støtteerklæring tidligere i år i form av et brev til USAs ambassadør i Norge.

Les mer om bakgrunnen og dommen i saken her:

FriFagbevegelse

Fagforbundet