Til hovedinnhold

Gratulerer med dagen, kjære hjemmehjelpere!

Illustrasjonsbilde hjemmetjenester.

Illustrasjonsbilde hjemmetjenester. (Foto: Jan Lillehamre)

Den 4. november er hjemmehjelpernes dag. Takk for at dere gir støtte og praktisk bistand til våre gamle! Hjelp til rengjøring, matinnkjøp og mulighet til sosial kontakt er første trinnet i omsorgstrappa.

04.11.2020 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 04.11.2020

Et rent og ryddig hjem og god ernæringsstatus er den beste måten å forebygge alt fra fall til infeksjonssykdommer. Kompetente hjemmehjelpere, som både utfører renhold og matinnkjøp, og har tid til å drikke en kopp kaffe og prate litt, kan motvirke ensomhet og fange opp mye som hjemmesykepleien kan ta tak i. Det kan hindre at det oppstår alvorlige problemer for de gamle. Å styrke praktisk bistand er en av de beste investeringene en kommune kan gjøre.

Psykisk sykdom, psykiske plager og ensomhet er en stor utfordring blant gamle i dag. Det vil være avgjørende at særlig kommunehelsetjenesten utvikler gode strategier for omsorg og behandling. Forebygging må styrkes og vi må starte tidlig for å hindre at psykiske plager utvikler seg til psykisk sykdom. Koronapandemien har skjerpet problemstillingene ytterligere.

Hjemmehjelperne kan motvirke depresjon

Det blir flere og flere gamle i samfunnet vårt, og vi vet at det blant disse vil være flere med demenssykdommer. Vi vet også at det legges opp til at flere skal kunne bo lengre i eget i hjem. Sosial isolasjon og ensomhet øker risikoen for å utvikle psykiske lidelser, særlig depresjon. Det kan dessuten gjøre at demensforløp kan bli lengre og mer dramatisk.

Det er en klar sammenheng mellom isolasjon, nedsatt aktivitet, dårlig ernæring, funksjonstap, psykiske lidelser og demenssykdommer.

Vi i Fagforbundet vet at hjemmehjelperne som møter gamle og andre med omsorgsbehov i de tusen hjem gjør en jobb som blir satt stor pris på. Gratulerer med dagen!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?