Helsefagarbeidere på vei inn i operasjonsstua

Fredrik R. Hæren, utdanningsleder for helse- og oppvekst ved Fagskolen i Østfold (t.v) og rektor Ketil Solbakke. (Foto: Fagforbundet)

Fagskolen i Østfold tilbyr fra og med i høst videreutdanning innen kirurgisk virksomhet. Det har fristet mange helsefagarbeidere.

10.09.2020 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 14.09.2020

For det er en etterlengtet og attraktiv utdanning som nå ser dagens lys. Iren Mari Luther, leder i Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, forteller at veien fram til skolestart i faget har tatt nærmere 40 år å tråkke opp.

-  Det har vært mange år med både oppturer og nedturer før vi kom fram til der vi er i dag. Men det er det ingen grunn til å tenke mere på. Nå er det bare å glede seg over at det første studiekullet kan fordype seg i det spennende faget, sier hun.

Bløtkake og håndsprit første skoledag

Håndspriten står på bordet. En synlig påminner om hvilket fag klassen først skal få bryne seg på, nemlig hygiene og smittevern.

Luther har møtt opp på første skoledag for studentene i det helt ferske helsefaget ved Fagskolen i Østfold, nå Viken fagskole. Hun stiller med kake fra Fagforbundet for å markere at dette er en helt spesiell begivenhet.

Rektor ved skolen, Ketil Solbakke, slår fast at dagen er historisk.

- Vi er stolte av at vi er den første fagskolen i Norge som har dette studietilbudet. Det vi ser nå har vi kommet fram til sammen med Fagforbundet og Sykehuset Østfold. Dere studenter som er her i dag skal vite at dette er en investering for livet.

Et stykke Fagforbundet: En smakfull kake var naturligvis på plass for å markere oppstart av det nye utdanningstilbudet kirurgisk virksomhet ved Fagskolen i Østfold. (Foto: Fagforbundet)

Attraktiv kompetanse

Solbakke vet imidlertid at det ikke er gitt at alle studentene gjennomfører. Han har en viktig beskjed til de frammøtte:

- Dere må love meg at vi ser hverandre igjen om to år, til utdeling av vitnemål! Jeg ønsker dere to givende studieår.

20 helsefagarbeidere har fått tilbud om studieplass, av til sammen 80 søkere fra hele landet. Fagskoleutdanningen gir økt kompetanse i blant annet hygiene, smittevern, sterilforsyning og det kirurgiske pasientforløpet. To år på skolebenken gir 60 studiepoeng.

Kompetansen de får gjør helsefagarbeidere og hjelpepleiere enda mer attaktive på arbeidsmarkedet - for jobb ved sykehus, helsehus, legevakt, legekontorer og andre helseinstitusjoner med kirurgisk praksis.

Studiet kirurgisk virksomhet gir flere jobbmuligheter, også på sykehusene, skriver Fagbladet.

Lærte av svenske operasjonsstuer

Luther kan fortelle at det har vært et felles ønske om å få til dette studiet.

- Vi mangler folk med denne kompetansen som dere skal få her på skolen. Det er fantastisk flott at Fagskolen i Østfold sa ja til å bli del av dette, sier hun.

Yrkesseksjonslederen har vært tett på for å sikre at det nye utdanningstilbudet skulle realiseres. Hun forteller at det startet med et møte med en sykehusdirektør som antydet at han trengte flere folk på operasjonsstua, folk med ulik kompetanse.

- Etter hvert fikk vi også med oss Fagskolen i Østfold for å se hva vi kunne få til. Det har vært en lang marsj mot mål, som blant annet innebar studietur til Sverige for å se hvordan helsefagarbeiderne jobbet på operasjonsstuene der, sier Luther.

Wenche Skorbakk, rådgiver i Fagforbundet (t.v), og Iren Mari Luther, leder Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, foran Fagskolen i Østfold, Fredrikstad. De har begge vært sentrale i arbeidet med den nye utdanningen kirurgisk virksomhet. (Foto: Fagforbundet)

Trenger praksisplasser

Det er imidlertid ikke en sikker suksess for studentene at det foreligger et nytt studietilbud. Flere må hjelpe til for at de skal komme i jobb og bruke sin nuvunne kompetanse. Luther har følgende oppfordring til tillitsvalgte og andre nøkkelpersoner:

- Vi er helt avhengige av praksisplasser. Vår bønn til dere er at dere må hjelpe oss å skaffe praksisplasser. Dere er nøkkelen inn til sykehusene for oss.