Til hovedinnhold

Husk å mate hjernen med kultur!

Gunnar Bjursell, professor emeritus i molekylærbiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm, i samtale med Stein Husebø, gründer bak Verdighetsenteret i Bergen.

Gunnar Bjursell, professor emeritus i molekylærbiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm, i samtale med Stein Husebø, gründer bak Verdighetsenteret i Bergen. (Foto: Fagforbundet)

Det er oppskriften på et godt og langt liv, sier Gunnar Bjursell ved Karolinska Institutet i Stockholm.

19.04.2018 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 20.04.2018

Bjursell er professor emeritus i molekylærbiologi og presenterer oppsiktsvekkende forskning om forholdet mellom kultur, hjerne, læring og helse. Resultater av internasjonal forskning på området legges fram for de frammøtte på konferansen "Kunst, mestring og omsorg" i Bergen.

- Det gir oss en euforisk tilstand å høre musikk som vi elsker. Det kan vi vitenskapelig bevise ved å se på aktiviteten i hjernen. Det frigjøres dopaminer så vi kjenner stor glede. Det er like sterkt som å ta piller. Musikk kan i enkelte tilfeller erstatte piller for sykdom, hevder professoren.

- Hvis vi sammenligner utslagene for musikk vi verdsetter høyt med for eksempel det å lytte til kjedelig heismusikk, ser vi stor forskjell på hjerneaktiviteten.

Han understreker at bilder, poesi og dans også påvirker oss sterkt.

- God poesi ligger nærmere musikken enn prosa. Den er rytmisk og har rimeord som i et refreng. Det er godt for hjernen vår.

Abstrakter, som et maleri, kan tolkes på mange ullike måter. Vi tvinges til å gå utenfor komfortsonen vår og tenke uten automatigiret på. Det gjør at hjernen vår utvikler seg raskere. Hva er det du ser i bildet? Analyser!

Musikk som gjør oss melankolske og får følelsene våre til å renne ut i tårer, er også bra, mener Bjursell. Det bygger nemlig opp vår empati-kompetanse.

Magefølelsen sitter i hodet

- Hjernen er involvert i alt som skjer i kroppen. Hjernen vet alt om oss, om vi er syke eller om vi har det godt. Kun en liten del av hjernen deres hører på at jeg snakker til dere. Den andre delen av hjernen sørger for at magen og resten av kroppen fungerer som den skal, sier Bjursell.

Men det er ikke gitt at hjernen holder seg livet ut. Den må trenes jevnlig, akkurat som en muskel.

- Før sa våre lærere at hjernecellene forsvinner for godt når vi drikker. Det stemmer ikke. De kan bygges opp igjen, men da må vi huske å øve.

Ulyd gir uro

Hjernen regulerer alt, ifølge den svenske forskeren. For eksempel kan en stresset hjerne svekke immunsystemet vårt. Han mener musikk kan bidra til å vaske vekk de tunge tankene. Stressnivået går gjerne ned i løpet av en god konsert. Du kan komme ut som en bedre utgave av deg selv etter de to timene konserten varer.

Samtidig kan lyd som du oppfatter som støy påvirke helsen din. 

- Omgivelsene er viktige for oss. På et sykehjem må vi tenke hvordan verden rundt pasienten fungerer. Hvorfor er pasienten urolig? Kan vi tilrettelegge bedre?

Les mer på nettsidene Den kulturella hjärnan der Gunnar Bjursell er redaktør

Konferansen Kunst, mestring og omsorg avholdes 19. og 20. april i Kode 1-bygget ved Festplassen i Bergen. Arrangører er Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg i Levanger og Verdighetssenteret i Bergen.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?