Man venner seg til trakasseringen

Palestinsk drosjesjåfør fra Jerusalem, Abdullah (Foto: Kari-Sofie Jenssen)

Vår drosjesjåfør på Vestbredden snakker perfekt engelsk. Han er en kunnskapsrik mann som underbygger standpunkt og oppfatninger med historisk og politisk innsikt og erfaring.

06.04.2018 av Tone Zander og Kari-Sofie Jenssen

Abdullah er tydelig på at krigen og okkupasjonen er politisk, og ikke skyldes en konflikt mellom jøder og muslimer. Som født og oppvokst i gamlebyen i Jerusalem kjenner han bortimot hele byen godt, bortsett fra det jødiske kvarteret. Da han gikk der sammen med oss, var det første gangen. Avstanden er bare noen meter mellom bodene til dem som selger varene sine på den ene og den andre siden. Vareutvalget endrer bare litt karakter, og det var interessant å se at jødiske kalotter lå side ved side med palestinaskjerf. 

– Myndighetene sier at gamlebyen i Jerusalem er delt inn i ulike kvarterer; for eksempel det kristne, det muslimske og det jødiske. Det er ikke tilfellet. Her lever alle religioner og folkeslag side ved side, kun det jødiske kvarteret er separat fra resten, sier Abdullah.

Et åpent kjøpesenter

 

Gamlebyen i Jerusalem.

Trist at det blir stadig færre turister i gamlebyen i Jerusalem. Turistene er viktige for palestinernes økonomi.

 

Det er et mangfold av varer i butikkene i gamlebyen. På en måte er merkedet som et kjempestort kjøpesenter, mange små butikker som selger ulike varer. Klær, sko, kjøkkenutstyr, mat og såpe for å nevne noe. Vi synes det er livlig, men da Abdullah peker på at det omtrent ikke er folk inne i butikkene, ser vi det: Ingen handler noe, i hvert fall veldig få av turistene som det er ganske mange av. Og plutselig hører vi det; en guide med høy stemme som sier til sin gruppe med turister: - Go straight through. Don’t stop until we are at the end! Og «at the end» ligger den jødiske delen av gamlebyen. Det er der de vil turistene skal stoppe i butikkene og handle.

– Turistene bare raser gjennom her, forteller Abdullah. Vi tror ham.

Struper den palestinske økonomien

 

Jødiske kalotter og palestinaskjerf selges fra de samme butikkene i gamlebyen i Jerusalem.

Jødiske kalotter og palestinasjal selges fra samme butikk.

 

Og så kommer det: - En av israelernes metoder å holde det palestinske folket nede på, er ved å strupe handelen. Turisme er en veldig viktig inntektskilde for palestinere i Øst-Jerusalem. Nå forsøker israelerne å sørge for at alle inntekter fra turistene havner i Vest-Jerusalem. De bor på hotellene der, de spiser, drikker og handler i vest. Slik var det ikke tidligere, sier han.

– De fleste og beste hotellene lå, og ligger fortsatt i Øst-Jerusalem, men tilbudet er blitt veldig mye bedre i vest, og nå står mange av de palestinske hotellene i Øst-Jerusalem tomme. Enda tommere enn butikkene i gamlebyen. En bevisst politikk for å drive palestinerne ut av Øst-Jerusalem, sier Abdullah.

Mange måter å undertrykke på

Abdullah har flere eksempler på israelernes metoder for å gjøre livet så vanskelig som mulig. Å ikke godta utdanning fra det velrennomerte Al-Quds-universitetet er en av dem. Bortsett fra de utdanningene de trenger i det israelske samfunnet.

På Vestbredden dyrker palestinerne grønnsaker og frukt. Abdullah forteller at når for eksempel vannmelonene deres er modne og skal selges, så dumpess prisene på de israelske vannmelonene drastisk. Resultatet er at veldig få kjøper de palestinske vannmelonene på markedet.

Disse eksemplene kommer i tillegg til okkupasjonsmaktens mange metoder som vi kjenner fra før: Bosettingene på palestinsk land, annekteringen av land og raseringen av palestinernes hus, muren som stenger palestinerne ute fra vannkilder og jorder og trakasseringen på sjekkpunktene. For å nevne noen.

Abdullah er en mild mann. Han vil leve i fred, ha arbeid og et anstendig liv. Han innretter seg etter forholdene og gjør det beste ut av det. Han har barn og kone å tenke på.

 

Våre helter i Palestina

Intervjuet med Abdullah Alkurd er en av flere artikler fra Jerusalem og Vestbredden som publiseres denne våren. Artiklene er resultat av en ukes reportasjereise som Kari-Sofie Jenssen og Tone Zander, begge informasjonsavdelinga i Fagforbundet, var på i mars 2018.

Vi ønsker å formidle historier om enkeltmennesker og organisasjoner som forsøker å leve et normalt og anstendig liv under Israels jernhæl. Midt oppe i bekymringer som handler om arrestasjoner av barn, å bli fordrevet fra hus og grunn eller den daglige trakasseringen, er det mange som bruker tid og energi på å gjøre en innsats for samfunnet og medmenneskene sine.

For oss er disse er de store heltene i den ulykkelige konflikten.