Bussjåfør fra Drammen sto klar med streikevesten

Steinar Wangen, nestleder i Fagforbundet Vy Drammen & Omegn. (Foto: © 2020 Werner Juvik, All Rights Reserved)

Søndag morgen gikk bussbransjen ut i streik. Steinar Wangen var en av mange som var klar for innsats - rak i ryggen og med streikevesten på.

24.09.2020 av Renate Tårnes
Sist oppdatert: 25.09.2020

Nestlederen i Fagforbundet Vy Drammen & Omegn levner liten tvil om at han trives i yrke sitt, og at det er derfor han har holdt ut så lenge.

– Det er ikke for lønna. Vi holder ut fordi det er et trivelig yrke å være bussjåfør. Ingen dager er like. Du treffer mange folk og har et stort ansvar, sier Wangen.

Men mange år med hardt pressede lønns- og arbeidsforhold har satt sine spor.

Nå setter bussjåførene foten ned

- Når vi gjør en avtale, så er den til for å holdes. Nå har vi gjort vårt, nå må arbeidsgiver oppfylle siste del av bussbransjeavtalen som vi skrev under på sammen, sier Wangen bestemt.

– Vi streiker for å få oppfylt det vi ble lovet for 13 år sia. Nå er det på tide at vi kommer i mål.

Bussbransjeavtalen ble opprettet i 2007. Da var arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjonene enige om at busslønna skulle opp på linje med industriarbeiderlønn. Men det ble det ikke noe av. I stedet har lønnsutviklinga gått baklengs de siste årene.

I tillegg til å få lønna de er lovet, så er Wangen og hans kollegaer opptatt av å få betalt for den tida de er på jobb. I dagens avtale får ikke bussjåførene betalt for forsinkelser inntil 10 minutter.

– Vi kan ikke drive med gratisarbeid. Ti minutter på overtid er ti minutter på overtid, sier han.

Stor støtte fra passasjerene

Streikeviljen er stor i foreninga og det er godt samarbeid mellom de fire arbeidstakerorganisasjonen Fellesforbundet, Yrkestrafikkforbundet, Norsk Jernbaneforbund og Fagforbundet som organiserer bussjåførene.

- Vi er fire forbund som står samlet. Det har aldri skjedd før. Vi har et veldig godt samarbeid. Stemninga er god og vi drar lasset sammen, sier Wangen.

De streikende bussjåførene blir møtt med positive tilbakemeldinger fra passasjerene.

– Passasjerene forstår hvorfor vi streiker. Vi får mange tomler opp når vi er nede i byen, forteller han.