Til hovedinnhold

Både LO og NHO vil sikre pensjon for permitterte

LO-leder Hans Christian Gabrielsen, og NHO-leder Ole Erik Almlid.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen, og NHO-leder Ole Erik Almlid. (Foto: Fagbladet)

La permitterte blir stående i tjenestepensjonsordningen, selv om de ikke skulle ha rett til det etter ordinære regler. Dette er LO og NHOs krav til regjeringen i Korona-krisa.

20.03.2020 av Geirmund Jor
Sist oppdatert: 20.03.2020

Som en følge av koronakrisa blir tusenvis av arbeidstakere i privat sektor permittert. En konsekvens av det er at man også blir meldt ut av tjenestepensjonsordningen slik reglene er i dag. Nå ber både arbeidsgivere og arbeidstakere i privat sektor regjeringen ta grep.

I brevet skriver LO/NHO:

 NHO og LO ser at det vil være positivt hvis man kan finne en alternativ løsning som begrenser utmeldinger grunnet permittering. NHO og LO ber om at det gis mulighet for alternativ som bedrifter kan velge som ikke medfører økt belastning for bedriftene utover minimale endringer.

En slik mellomløsning mener vi vil være til klar fordel for den permitterte.

Skisse til frivillig alternativ løsning for bedriftene:

  • Permitterte blir stående som medlem i ordningen.
  • Sparing opphører (pensjonsgrunnlag settes til null, noe som også er i samsvar med at den permitterte ikke mottar lønn).
  • Risikodekninger opphører, men den enkelte kan opprettholde disse gjennom at de ansatte får 6 (12) mnd. på å benytte seg av fortsettelsesforsikring.

Bedriften vil da for perioden med permittering kun betale for administrasjon og forvaltning for disse personene.

For den ansatte som er permittert vil løsningen være en fordel da det ikke utstedes pensjonskapitalbevis (evt. fripoliser og pensjonsbevis), og bedriften vil fortsatt dekke kostnader til administrasjon og forvaltning.

 De ansatte har mulighet til å tegne fortsettelsesforsikring innen 6 måneder etter dagens regler. Det bes om at denne fristen økes til 12 måneder.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?