Til hovedinnhold

Fredrik Olstad

- Jeg er ikke født aktivist, men blitt sånn, sier Fredrik Olstad, nestleder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo. Det store bildet er tatt under en streikemarkering 17. februar.

- Jeg er ikke født aktivist, men blitt sånn, sier Fredrik Olstad, nestleder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo. Det store bildet er tatt under en streikemarkering 17. februar. (Foto: Birgit Dannenberg)

Tråkker til: Han kjører en Fagforbundet-profilert lastesykkel og er sterkt engasjert i medlemmenes ve og vel. Fredrik Olstad, nestleder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, er en av byens mest aktive og synlige fagforenings­aktivister.

03.03.2021 av Jan Tore Skjelbek
Sist oppdatert: 17.03.2021

 

Det er tett mellom oppdragene for foreningsmannen. Det siste var oppdrag streik - i snø, kulde og pandemi. Trebarnsfaren feiret førtiårsdagen i forhandlingsutvalget hvor meklingen i NHO-området 481 for private pleie- og omsorgstjenester pågikk. Den 19. januar ble det bursdagskake, og det ble streik.

– Selvsagt måtte vi ta kampen. Medlemmene forsto med en gang hva saken gjaldt. Mange tjener uanstendig lite, så denne konflikten var noe de hadde ventet på, sier Olstad.

Dette er et avtaleområde der det kreves godt gangsyn for å hindre at streiken rammer liv og helse. Et feilgrep i streikeuttaket, og det ender i tvungen lønns­nemd. Han gir toppkarakter til konfliktberedskapsgruppa i Fagforbundet.

– Det var svært kloke uttak, som er spesielt utfordrende i helse- og omsorgssektoren og midt under en pandemi. Konfliktberedskapsgruppa tok ansvar og sørget for at det ikke endte med tvungen lønnsnemd, kommenterer Olstad.

De private aktørene i sektoren får imidlertid ikke rundhåndet ros.

– Jeg blir opprørt av velferdsprofitørers grenseløse glupskhet. Det å stå inne for å holde lønna så ufattelig lav, er umulig å forstå. Da er veien kort til å bli aktivist.

Fredrik Olstad og de 40 pappfigurene

Streiken ble avsluttet med et historisk godt løft i minstelønna. Nå legger Fagforbundet Pleie og Omsorg planene for de neste tariffslagene.

– Vi sørger for å ta vare på vår organisatoriske hukommelse. Vi registrerer det gode vi har gjort i systemene våre så det kan brukes igjen.

Det innebærer blant annet at fagforeningens 40 pappfigurer av streikende står kampklare også ved neste streikehøve. Kameratene i papp er laget i full størrelse og bidro til et spesielt solid streikeoppmøte i Oslos gater.

Kraftig fagforeningspåvirkning

Hva var det som gjorde at Olstad ble foreningsmann? Ikke født aktivist, men blitt sånn.

– Jeg ble ikke lagt i noen rød vugge når jeg var liten. Fagforeningsengasjementet kom etter at jeg ble voksen, i jobb som psykiatrisk hjelpepleier. Jeg ble satt under kraftig påvirkning og skolering av en tillitsvalgt på Oppsal psykiatriske bolig (i Oslo). Nå er det min jobb å påvirke andre til å være like entusiastiske som meg, avslutter Olstad.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?