Til hovedinnhold

Åpent brev til Robert Eriksson

Ill. Trude Tjensvold

Ill. Trude Tjensvold

Forslaget til ny arbeidsmiljølov er verken moderne eller familievennlig. Har Robert Eriksson latt seg inspirere av 50-tallet, spør LO-advokat Atle Sønstelie Johansen.

04.11.2014 av Atle S. Johansen, LO-advokat
Sist oppdatert: 05.11.2014

Kjære Robert

Jeg har hørt at du omtaler forslaget til endringer i arbeidsmiljøloven som en ny og moderne lov, en lov tilpasset morgendagens arbeidsliv og en ny og familievennlig lov.

 

Det høres fint ut. Alle vil ha en moderne og familievennlig lov. Det er vanskelig å forstå at noen kan være mot det. Men Robert, da jeg åpnet pakken, ble jeg nokså skuffet. Forslaget ditt er verken moderne eller familievennlig.
 
Du foreslår å åpne for frislipp av midlertidige ansettelser i inntil ett år. I de første 9 eller 12 måneder foreslår du at det skal være fritt fram for midlertid ansettelse – uten noen begrensninger. Du har rett i at dette er fleksibelt for arbeidsgiver, jeg skal ikke motsi deg på det, men det er ikke spesielt moderne. Verken på 1930-, 40-, 50- eller 60-tallet var det begrensinger for midlertidig ansettelse. Det fikk vi først i 1977, og det er disse begrensingene du nå vil fjerne. Moten du viser til er kanskje inspirert av 1950-tallet?

Du foreslår at arbeidsgiver kan kvitte seg med ansatte i løpet av de første 9 eller 12 månedene, uten å bli avkrevd noen begrunnelse. Arbeidsgiverforeningen Virke takket for pakken i Klassekampen, med å si at det er belastende for arbeidsgiver å gi folk en begrunnelse når de må slutte.

Jeg vet du er glad i historie, Robert. Derfor vet du kanskje at Høyesterett allerede i 1935 sa at arbeidsgiver kunne avslutte ansettelsen uten å måtte gi arbeidstaker noen begrunnelse. Det tok under ett år før Stortinget, som en reaksjon på dommen, vedtok en lov som sa at arbeidsgiver i visse tilfeller måtte ha saklig grunn til oppsigelse.

Du åpner for at arbeidstaker skal kunne arbeide inntil 15 timer overtid per uke – det er 5 timer mer enn i dag, det, Robert. Du sier det er et moderne, familievennlig og fleksibelt forslag. Unnskyld, det er kanskje litt frekt å stille spørsmålet, men vet du hva overtid er? Overtid er ingen gave, det er et pålegg fra arbeidsgiver om at den ansatte skal være på jobb etter avtalt arbeidstid.  Du legger også inn mulighet for 10 timers dag som en normalordning.  Jeg skal ikke ta fra deg æren, men 10-timersdagen er ikke noe du har funnet opp. 10 timers dag ble første gang innført ved lov i 1919.

I pakken jeg åpnet ligger også en ladning med kraft til å påføre det norske arbeidsmarkedet varige skader. LO og NHO har advart deg mot at EØS-reglene kan kreve at innleiereglene må liberaliseres når du tukler med midlertidig tilsetting. 

Jeg har hørt noen, de er ikke venner av deg, si at det er akkurat det du ønsker. Jeg tror ikke noe, men har et spørsmål til deg, Robert:
– Hvis du ikke er helt sikker på EØS -retten, vil du likevel ta sjansen?

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?