Til hovedinnhold

Ny regjering – LOs politikk ligger fast

(Foto: Trude Tjensvold)

LOs ledelse reiste land og strand rundt i valgkampen. Overalt hvor vi var møtte vi engasjerte tillitsvalgte og medlemmer som sto på for et rødgrønt flertall.

14.10.2013 av Gerd Kristiansen, LO-leder
Sist oppdatert: 28.10.2013

Mange steder var Fagforbundets tillitsvalgte fremste rekke. Det ble gjort en formidabel innsats. Men – det holdt ikke helt til mål.

Valget ga oss den mest høyreorienterte regjeringa i nyere tid. Det nye stortingsflertallet ønsker løsninger vi ikke vil ha.

Åtte år med de rødgrønne har gitt oss lav ledighet og høy sysselsetting, god økonomi og mindre forskjeller mellom folk. Det klarte de basert på gode velferdsordninger og langsiktig økonomisk politikk og samarbeid med fagbevegelsen.

Den norske modellen  må vi ta vare på – uansett regjering. Den nye regjeringa sier de vil vil legge trepartssamarbeidet til grunn i arbeidslivspolitikken. Vi forventer at dette innebærer at LO blir reelt involvert.

Regjeringsplattformen viser en politikk som tar Norge i en annen retning enn det vi vil. Særlig i arbeidslivet. De blå-blå varsler en svekkelse av arbeidsmiljøloven i reglene  om arbeidstid og midlertidige ansettelser. Det betyr mindre trygghet for jobb og inntekt.

Regjeringserklæringen har et eget avsnitt om konkurranse og konkurranseutsetting. "Regjeringen mener i utgangspunktet at produksjon av velferdstjenester skiller seg lite fra andre tjenester". Altså ingen forskjell på å drive omsorg og å selge cappuccino.

Videre heter det: "Lovfestede rettigheter til velferdstjenester, kombinert med fri etableringsrett og stykkprisfinansiering direkte til den tjenesteprodusent forbrukeren velger, kan bidra til å sikre en slik utvikling".

Det vil gå ut over både kvaliteten og lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår for dem som jobber i offentlig sektor.

LO kommer fortsatt til å arbeide for vår politikk og kjempe mot en utvikling som går på tvers av LO-medlemmenes interesser. Vi skal imidlertid opptre konstruktivt overfor den nye regjeringen. Og vi forventer at regjeringen opptrer konstruktivt overfor LO.

Vi har 900 000 medlemmer, hvorav drøye 600 000 yrkesaktive – over hele landet – i alle bransjer og yrker – i offentlig og privat sektor. De andre arbeidstakerorganisasjonene kan ikke fylle rollen LO har i norsk økonomi.

Vi skal bruke den nye politiske hverdagen til å vise fram LO. Vi skal styrke organisasjonen og verve flere medlemmer. Nå blir fagbevegelsen enda viktigere – for medlemmene og for samfunnet.

LO-kongressen ga  oss et tydelig oppdrag, uavhengig av valgresultatet. Vi skal styrke det fagligpolitiske samarbeidet framover. De som ønsker samholds-Norge må stå sammen mot de som vil drive fram markeds-Norge.

Vi vinner valg når folk ser og føler denne forskjellen.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?