Til hovedinnhold

Moss tar tilbake kontrollen på helsetjenesten

Leder for Fagforbundet Moss og Våler, Hilde Torgersen og Shakeel Reman, gruppeleder av Ap i Moss, samarbeider godt etter at det kom til et nytt politisk flertall i Moss.

Leder for Fagforbundet Moss og Våler, Hilde Torgersen og Shakeel Reman, gruppeleder av Ap i Moss, samarbeider godt etter at det kom til et nytt politisk flertall i Moss. (Foto: Kari-Sofie Jenssen)

Leder for Fagforbundet Moss og Våler, Hilde Torgersen og Shakeel Reman, gruppeleder av Ap i Moss, samarbeider godt blant annet om rekommunalisering og avvikling av fritt brukervalg i kommunen. Politikerne har fått full oversikt over helsesektoren i kommunen. Det er lenge siden sist.

31.10.2018 av Kari-Sofie Jenssen
Sist oppdatert: 30.11.2018

Med nytt politisk flertall i Moss ala Oslo; med Ap, MDG, SV og Rødt blir hverdagen fort enklere for Fagforbundet Moss og Våler. Nå er det mulig å få til gode løsninger både for innbyggerne i Moss, men også for de ansatte i kommunen.

Hilde Torgersen, leder av Fagforbundet Moss og Våler synes at det er enklere å samarbeide med folk som mener Fagforbundet gjør en viktig jobb og fører en god politikk, enn med politikere som undergraver fagforeningene og fagbevegelsen.  

– Vi har alltid snakka godt sammen og samarbeida, sier Torgersen og henvender seg til Shakeel Reman på andre sida av bordet. Han er gruppeleder for Moss Arbeiderparti.

Det fagligpolitiske samarbeidet er lite formelt, men godt, mener Torgersen. Hun tror at de har et bedre samarbeid enn dem som kun forholder seg til formelle avtaler. Ikke minst er hun opptatt av å samarbeide foran det kommende kommunevalget.

– Det må slå riktig vei. Ellers går det på dunken. Du skjønner, dette med rekommunalisering og kommunalisering som vi har gjort i Moss nå, har Fagforbundet jobba med i årevis. Og det har disse partiene lovet oss i like mange år, hvis dem kom til makta. Det måtte bare gjøres nå når dem har flertall, sier fagforeningslederen bestemt.

Tilbake til kommunen

Rekommunalisering av Orkerød sykehjem ble foretatt 1. september 2017. Fritt brukervalg og Orange Helse ble avviklet i sommer. Alle tjenestene leveres nå av kommunen. Skoggata bo- og servicesenter som aldri tidligere har vært kommunalt, blir kommunalisert fra 1. februar 2019. Da er Norlandia ute av Moss og hele helse- og omsorg er i kommunens regi.


Kari-Sofie Jenssen

Innenfor hjemmebaserte tjenester er det ansatt flere og mange har fått høyere stillingsprosent. Her var det ikke snakk om virksomhetsoverdragelse. Kontrakten med «Fritt brukervalg» ble sagt opp.

Hilde Torgersen regner med at det er enkelte som er misfornøyde med at de ikke har fritt brukervalg lenger. De private tilbød folk å kjøpe ekstratjenester som gressklipping og handling, og det får ikke kommunen lov til.

– I tillegg så vi at det var brukere som hadde «romsligere» vedtak hos de private. De private tilbyderne argumenterte godt for sine brukere overfor kommunen. Det ga mer penger i kassa til eierne. Dette har jeg stilt spørsmål om, men får ikke svar på, forteller fagforeningslederen.


Kari-Sofie Jenssen

 

Hun sier at Fagforbundet hadde mistanke om forskjellsbehandling i alle de seks åra med «Fritt brukervalg», men det har vært benekta fra kommunens side. Nå viser det seg at det stemte. Vedtakene er nå gått tilbake til å være mer på linje med resten av kommunen.

Shakeel Reman sier at Norlandia-skandalene ved Skoggata bo- og servicesenter har gjort at behovet for både innsyn og det å ta grep har blitt veldig synlig.

– Det må jeg som folkevalgt understreke, sier han.

Les i Fagbladet om skandalene

Videre - videre

Både Reman og Torgersen er klare for å gå videre med det gode arbeidet og ser for seg å rekommunalisere både barnevern og barnehager. Innenfor barnevernet mener Torgersen det er litt ymse, men barnehagene er stort sett på stell, som hun sier. Det er mange private barnehager i Moss.

– Barnehagene har tariffavtaler og vi har god kontakt med dem. Det er ikke det mest prekære. Det som derimot er viktig, er hva politikeren gjør når barnetallet nå går ned. Vi kan ikke godta at de kommunale barnehagene legges ned og de private består, sier Torgersen.

Det skjer i Moss selv om Fagforbundet og Ap er helt enige om at de ikke ønsker en slik utvikling.

Stadig færre ideelle barnehager - kommersielle øker voldsomt

Best sammen

– Vi har samarbeida godt i lang tid, ikke minst får vi innspill til Aps programprosess. Det fagligpolitiske samarbeidet er det viktigste partiet kan drive med. Det handler om de folka vi skal representere, nemlig arbeidsfolk. Da må vi ha god dialog med Fagforbundet. Det gjør jo at mange av sakene vi har diskutert opp gjennom tida er en selvfølge å gjennomføre. Som rekommunalisering, sier gruppeleder i Ap, Shakeel Reman.


Kari-Sofie Jenssen

 

Og i samtale med tillitsvalgt Torgersen gjelder det å holde ordet når du først har fått det, så Reman fortsetter.

– De to første punktene i samarbeidsavtalen mellom de styrende partiene er å styrke trepartssamarbeidet og å rekommunalisere Orkerød, kommunalisere Skoggata og avvikle «Fritt brukervalg». I første budsjettgjennomgang var det en stor glede for meg å gå på talerstolen og fremme akkurat disse forslagene. Og da var det bare for administrasjonen i kommunen å gå i gang med jobben.

Reman nikker over til Torgersen og sier at de ofte er enige, men ikke alltid. Han er opptatt av prosess hvis det oppstår uenighet, og hva de kan gjøre for å nærme seg hverandre og finne de beste løsningene i lag.

– Gjennom gode dialoger kommer en fram til de beste løsningene, mener arbeiderpartimannen i Moss.

Stor glede blant pårørende og ansatte

Rekommunaliseringen ble selvsagt møtt med motstand av opposisjonen i Moss. Ideologisk mener både Høyre og Frp at konkurranse gir de beste tjenestene.

Les også i Klassekampen: Skviser lønn og pensjon

Pårørende, ansatte og tillitsvalgte derimot, sa klart at dette var noe de hadde venta på og ønsket i lang tid.

– Vi ønsker rett og slett lik lønn for likt arbeid. Vi så at det var lønnsforskjeller innenfor kommunen, og det rettes nå opp. Det er jeg glad for. Kommunens ansatte skal ha skikkelig lønn og gode pensjonsavtaler, sier Shakeel Reman.

– Vi er jo litt kjepphøye i fagforeninga innimellom. Da Norlandia starta opp, sa vi til de ansatte at de bare skulle vente, i løpet av fire år skulle de være tilbake som kommunalt ansatte. Det lovte vi dem, så det har jo de ansatte egentlig regna med. Det er jo ikke min skyld at det blir som jeg sier, ler Hilde Torgersen, og synes det er greit at andre får æren, bare Fagforbundet får det som de vil.

Dyrere eller billigere

– Erfaringer andre steder viser at kommunal drift ikke blir dyrere i lengden. Det er klart det har en kostnad med høyere lønn og bedre pensjon til de ansatte – det har vi lagt inn i budsjettet.

Vi får jo se nå om vi klarer å balansere dette ut mot at kommunen sjøl skal levere tjenestene og drive  etter selvkostprinsippet. En privat leverandør skal jo også ta ut store utbytter. Målet er at vi skal levere de aller beste tjenestene til innbyggerne våre, mener Shakeel Reman.

Det lønner seg å gjøre jobben sjøl

– Det er jo litt hvordan man setter opp regnestykket, sier Torgersen.

Hun mener at helse og omsorg i Moss har vært underbudsjettert så langt hun kan huske tilbake. Det mener hun er viktig å ha med seg, når budsjettet igjen går i minus. Det har ikke med rekommunaliseringa å gjøre.

– Vi som folkevalgte må legge til rette for at de ansatte skal kunne gi de aller beste tjenestene. Det gjelder og lønn, pensjon og arbeidsforhold, sier den lokale AP-mannen, Shakeel Reman.

 

Se rapporten: Kommerialisering av fellesgodene

 

Viktig hvem som styrer skuta

Vinteren 2017 endra den politiske situasjonen seg i Moss. Høyre og Frp hadde ikke lenger flertall da Miljøpartiet (MDG) valgte å bytte side, etter uenighet i et klimaspørsmål.

Høyreordføreren Tage Pettersen ble bytta ut med Hanne Tollerud fra Arbeiderpartiet. Benedicte Lund, fra MDG, ble varaordfører.  Dermed er det to kvinner som skal styre kommunen fram til sammenslåinga med Rygge, hvor Inger-Lise Skartlien er ordfører. SV og Rødt er henholdsvis samarbeidsparti og støtteparti til de som styrer i Moss nå.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?