Til hovedinnhold

Dom kan gi klasseskiller

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Saken der Fellesforbundet hadde håpet å få bukt med arbeidsgivernes omgåelse av reisereglene endte i stedet med tap i Arbeidsretten.

18.03.2015 av Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 23.03.2015

9. mars falt dommen i saken mot bemanningsbyrået Brødrene Langset i Molde. En enstemmig Arbeidsrett frifant Brødrene Langset for å ha brutt tariffavtalens regler for dekning av reiseutgifter og kompensasjon for å bo borte hjemmefra i arbeidsperioden.

Sakens kjerne var Brødrene Langsets forretningsmodell, som gjør det langt billigere å leie ut utenlandske arbeidere (som regel polakker) til norske verft. De polske arbeiderne som forklarte seg i retten sa de følte seg både lurt og diskriminert, da Brødrene Langset i 2010 endret sine ordninger, slik at de fra da av ble ansatt direkte på en underavdeling av firmaet på det verftet der arbeidet pågikk. På denne måten mener Brødrene Langset at de polske arbeiderne må betraktes som lokalt ansatte, og ikke som reisefolk. Arbeidsgiver slipper da å betale dekning av reise, kost og losji - samt tillegget på 20 prosent av lønna man ifølge tariffavtalen skal ha når arbeidet krever at du overnatter borte fra hjemmet.

Ulike tolkninger av tariffavtalen

Arbeiderne fikk fortløpende nye kontrakter på nye underavdelinger, ettersom behovet for arbeidskraft varierte mellom verftene. For de polske arbeiderne var det store summer de gikk glipp av. Under rettssaken understreket LOs advokat Håkon Angell at dette var en modell som var utarbeidet for å slippe å betale bortetillegg og reisedekning. NHOs advokater tolket tariffavtalen helt annerledes enn Fellesforbundet: Arbeidere som selv velger å bo langt unna arbeidsstedet kan ikke få bortetillegg og reisedekning. NHO argumenterte også for at de ulike avdelingene av Brødrene Langset måtte regnes som fullverdige bedrifter, og at arbeid på stedet man var ansatt derfor ikke utløste noen rett til kostnadsdekking eller bortetillegg.

Arbeidsretten uenig med LO

LOs advokat Håkon Angell argumenterte med at Brødrene Langsets arbeidstidsordninger på verftene var innarbeidingsordninger som viser at polakkene som arbeidet der, var pendlere. Dette var ikke Arbeidsretten enig i. Heller ikke LOs påstand om at organiseringen med lokale avdelinger ble etablert med det formål å omgå tariffavtalens reisebestemmelser, fikk støtte. Også argumenter om at de polske arbeiderne har krav på å få dekket hjemreise til sine faktiske hjem i Polen, ble avvist. Arbeidsretten mener gratis hjemreise gjelder reise til det stedet der man «har ordinært nattkvarter i arbeidsperioden».

Skaper klasseskiller

Arbeidsretten ga NHO og Brødrene Langset medhold i at de lokale avdelingene ved verftsportene må regnes som gyldige bedrifter.

– Godtas denne praksisen vil det bre seg som en farsott og slå beina under alle norske reisebedrifter. Det vil også forsterke tendensen i retning et A-lag og et B-lag i arbeidslivet, sa forbundssekretær Jørn Eggum i Fellesforbundet til Frifagbevegelse.

Kilde: frifagbevegelse.no

Les hele dommen her

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?