Til hovedinnhold

Kvikksølvseier

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Illustrasjon: Trude Tjensvold

I januar vant Fagforbundet fram i Gulating lagmannsrett på vegne av en tidligere tannhelsesekretær med krav om å få kvikksølvforgiftning godkjent som yrkessykdom.

21.02.2013 av Ellisiv Solskinnsbakk Selnes
Sist oppdatert: 25.02.2013

Saken hadde fått avslag i Trygderetten. Kvinnen er født i 1941 og arbeidet som tannlegesekretær i skoletannhelsetjenesten fra 1958-60 og 1968-82. De første årene varmet hun opp minst 20 fyllinger med kobberamalgam per dag. Med lav kroppshøyde og høye benker kom hun svært nært kobberamalgamet, som ble varmet på åpen flamme. Hun jobbet i et rom uten ekstra avtrekk, uten verneutstyr og hun knadde amalgamet direkte i hånden. Etter et år i jobben fikk kvinnen søvnvansker og noen psykiske problemer. Senere kom tretthet og utmattelsessymptomer, hukommelses- og konsentrasjonsvansker.

Sannsynlig skade

En spesialisterklæring fra Yrkesmedisinsk avdeling ved Haukeland sykehus fra 2008 konkluderte med at kvinnens symptomer og symptomutvikling har sammenheng med tidligere eksponering for kvikksølvdamp. I tillegg til denne erklæringa, uttalte flere sakkyndige fra det arbeidsmedisinske miljøet seg. De understreket at det er vanskelig å gi noen uttømmende beskrivelse av symptomer som kan opptre, blant annet fordi kvikksølveksponering kan gi symptomer som imiterer symptomer på andre sykdommer.

Det gjør det også vanskelig å avvise symptomer, slik Trygderetten gjorde da de blant annet la til grunn at normal visuell hukommelse hos kvinnen tilsa at det ikke kunne være noen sammenheng med kvikksølv. Flertallet i lagmannsretten kom fram til at det mest sannsynlig er en sammenheng mellom kvikksølveksponeringa og sykdomsbildet til kvinnen, og Trygderettens kjennelse ble erklært ugyldig.

Kan bane vei

- Dommen er prinsipielt viktig fordi vi har fått medhold i at kvikksølv kan gi et mangeartet sykdomsbilde uten at det kan stilles krav om at det må foreligge ”et sett med symptomer og tegn”, slik Trygderetten la til grunn. Ikke minst er det viktig at vi har fått medhold i at arbeidet som tannhelsesekretær, med omfattende bruk av kvikksølv, har vært helseskadelig, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby. Fagforbundet har over 100 kvikksølvsaker som skal prøves for retten.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?