Til hovedinnhold

Amazon-arbeidere trenger fagforening

Karianne fra SST og dyrepleier Lene Myran

Karianne fra SST og dyrepleier Lene Myran (Foto: Mostphotos)

Noen tjener enormt med penger i disse koronatider, og en av dem som tjener mest er det amerikanske Amazon-konsernet. Det er en onlinebedrift som leverer alt hjem til deg. Bedriften er verdensomfattende.

27.04.2020 av Rolv Rynning Hanssen
Sist oppdatert: 26.05.2020

For hvert sekund kjøper kunder for mer enn 120 tusen kroner.

Grunnleggeren og den største eieren i Amazon, Jeff Bezos, er verdens rikeste mann med en formue på ca. 1500 milliarder kroner. Og formuen øker ettersom koronanedstengningene øker etterspørselen.

Amazon er ikke bare berømt for vareutvalget og effektiv organisering av salget verden over. De er også beryktet for dårlig håndtering av ansatte og motstand mot å betale skatt og å inngå tariffavtaler.

Sparket for å melde fra

Arbeiderne tjener fra 11 til 15 dollar i timen. Amazon har ansatt mer enn 175 000 nye arbeidere etter at koronakrisen startet. De beskyldes for ikke å ha gjort nok for å beskytte sine arbeidere mot viruset. Selskapet sparket nettopp to ansatte som kritiserte Amazon for utrygge forhold på noen av lagrene.

Amazonas leveringsnettverk er et potensielt arnested for spredning av coronavirus. Amazon-lagrene har opptil 1500 ansatte på ett sted. Fra disse varehusene blir sjåfører og godshåndterere sendt ut i hele regionen og kommer inn i tusenvis av hjem og forretninger og boliger for å levere pakker.

Amazon har allikevel ikke satt i verk mange av de enkle forholdsreglene. Skulle de oppleve symptomer, har arbeiderne valget mellom å gå på jobb og risikere å infisere kollegene, eller å miste så mye som fem dagers lønn (tida det kan ta å bli testet for COVID-19 og få resultatene). Mange er nødt til å ta risikoen og gå på jobb.

Må organisere seg

For å løse krisa, må arbeidstakerne organisere seg og kreve endring. Kontantstøtte, garantert betalt sykemelding, trygge arbeidsforhold eller Medicare for All.

Fagforbundet Teamsters ser nødvendigheten i å støtte Amazonarbeiderne, blant annet for å hindre at Amazon «driver ned arbeidsforhold og arbeidsstandarder» som kan spre seg til selskaper der Teamsters medlemmer jobber. I årevis har Amazon lyktes med å holde fagforeninger utenfor sine amerikanske fasiliteter. Men nå under koronakrisa har Amazon vært nødt til å øke timelønna med to dollar!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?