Her ringer de medlemmene!

Møt ringerne i Skien-Siljan: f.v Gitte Storhaug, Kjersti Norwall-Nielsen og Laila Brattelid. (Foto: Fagforbundet Skien-Siljan)

Hver ettermiddag mellom klokka 16 og 20 sitter sju-åtte tillitsvalgte fra Fagforbundet Skien og Siljan og ringer til medlemmene sine. Nestleder og hovedtillitsvalgt Laila Brattelid er en av dem. Spørsmålet er om medlemmene skal bruke stemmeretten.

05.09.2019 av Kari-Sofie Jenssen

Til nå har fagforeninga snakka med 550 av medlemmene sine, men ringt omtrent dobbelt så mange samtaler. I går var det medlemmer innenfor helse og omsorg som ble oppringt. Da regner de med at cirka halvparten er på jobb.

– Da er det bare noe over 3000 medlemmer igjen! Det er ikke sikkert vi rekker dem i kveld, ler Laila Brattelid. Hun er så strålende fornøyd og glad for å være med på prosjektet. Klokka 16 i ettermiddag er hun i gang igjen. De har ingen planer om å gi seg før valgdagen.

– Dette er bare gøy. Medlemmene er så blide og hyggelige, forteller hun.

Brattelid oppsummerer at kun er ett medlem som har vært avvisende, og at flere har sagt at de skal gå å stemme, selv om de ikke hadde planer om det. Og det er nettopp det de ønsker å oppnå med ringeprosjektet.

Ringeprosjekt for første gang

Fagforbundet Skien og Siljan er en av om lag tjue fagforeninger i Fagforbundet som har vært med i valgkampens ringeprosjekt. Til nå er mer enn 12 000 medlemmer oppringt, og 4000 samtaler gjennomført.
Prosjektet går rett og slett ut på at tillitsvalgte i de lokale fagforeningene ringer opp hvert enkelt medlem og slår av en prat om valget, bruk av stemmerett og selvsagt så svarer de tillitsvalgte på andre spørsmål medlemmene også måtte ha.

Til hjelp i dette arbeidet har de fått et elektronisk verktøy som registrerer hvem de har ringt, hvem de har prata med og hvem som ikke svarte. De som ikke svarte kommer opp neste gang. På den måten er det enkelt å vite hvem de har snakka med og ikke.

– Sånn på landsbasis er det bare positive tilbakemeldinger og mange ser at dette verktøyet kan brukes i andre sammenhenger, også, sier rådgiver Andreas Olsen i Fagforbundet nasjonalt.

Han tenker på verving, Fagforbunds-uka og medlemsoppfølging, tariffinformasjon med mer.

Følg hjertet og bruk stemmeretten

Jo, de tillitsvalgte var absolutt nervøse i starten, og lurte på hva de hadde sagt ja til å bli med på. Men det var ikke mange telefonsamtalene som skulle til før det begynte å bli moro. 

– Noen medlemmer lurer på om vi vil vite hva de personlig har tenkt til å stemme? Men jeg beroliger dem med at det vi ønsker er å oppfordre dem til å bruke stemmeretten, forteller Brattelid.

Hun synes det godt å kunne si at hva de stemmer er deres sak, men at hun som tillitsvalgt i Fagforbundet ønsker at medlemmene følger hjertet sitt og bruker stemmeretten.

Høyre og FrP lover konkurranseutsetting

Hovedtillitsvalgt Brattelid forteller at noen av medlemmene gjerne vil diskutere litt politikk og da benytter hun sjansen til å si litt om at både Høyre og Fremskrittspartiet går til valg på at de skal konkurranseutsette det nye sykehjemmet i Skien, det kommunale vaskeriet og Skien matservice.

– Det er jo godt å vite når man skal ta stilling til hvilket parti en skal stemme på.

Les mer om de ulike måtene Fagforbundet driver valgkamp, landet rundt