Til hovedinnhold

Fagforbundet Ungs første sommerfestival

Fredag 14. juni sparket Fagforbundet Ung i gang sin aller første sommerfestival. Etter 13 år har nemlig sommerkonferansen fått nytt navn, og den andre helga i juni ble den første sommerfestivalen holdt på Sundvolden hotell i Buskerud.

17.06.2019 av Martine Grymyr, Sindre Hornnes og Henning E. Karlsen
Sist oppdatert: 26.06.2019

– Når jeg kommer hit vekkes et engasjement som jeg er sikker på at dere også kommer til å oppleve i løpet av helgen, sa leder av Fagforbundet Ung, Mats Monsen, i sin åpningstale.

Nærmere 200 deltakere fra Fagforbundet, norsk og internasjonal fagbevegelse, Fagforbundets samarbeidsorganisasjoner og de politiske partiene var til stede ei helg hvor det ble skapt engasjement, diskutert politikk, formet nye vennskap og skapt minner for livet.

Fagforbundet sitt engasjement kjenner ingen landegrenser. Det vises i programmet for helgen. Vår russiske søsterorganisasjon, ALSWU, snakket om fagbevegelsen i Russland, Menneskerettighetsfondet snakket om situasjonen rundt menneskerettighetene i verden, og Norsk folkehjelp snakket om sitt humanitære arbeid.

Sterke historier fra Bosnia

Festivalen fikk også besøk av Leo Ajkic. Historiene fra hans oppvekst i Bosnia var sterk kost på lørdagsmorgenen.

– Dette er en konferanse for unge medlemmer i Fagforbundet, men for ti år siden ville dere vært gamle folk med barn og forpliktelser i hjemlandet mitt, åpnet Ajkic, til latter fra salen.

Ajkic er nok kjent for de fleste som programleder på NRK. Han har blant annet medvirket i serier som Trygdekontoret, Leo og de utstøtte, Leo og u-landslaget, Typen til, Flukt og nå sist, Uro. Selv om tonen var humoristisk, var budskapet alvorlig.

– Jeg er utrolig glad i demokratiet i Norge, for i mitt hjemland glemte man å bruke sitt. Jeg tror de ytterliggående kreftenes bruk av munnkurv, bidro til at de ble mer ekstreme, forklarte Ajkic, og fortsatte:

– Da den tidligere presidenten i Jugoslavia, Tito, døde i 1980, vokste det fram et samfunn og et statsapparat der man nærmest over natten begynte å sortere menneskene i landet etter navn og religiøs tilhørighet. Man kunne bli skutt fordi man hadde feil etternavn. Innbyggerne opplevde at de ikke hadde noen ting å slåss for – eller med, da alle politiske alternativer var like ille.

Konserter og politikk

Lørdag kveld kom høydepunktet med den årlige kostymefesten og konsert med både Elly Ekko, Marko Chili og one-hit-wonder Mads Hansen.

Morgenen etter var de politiske ungdomspartiene samlet til debatt i storsalen. Temaer som lærlingplasser, boligmarked og gratis tannhelse satte virkelige fart på diskusjonen.

 


Martine Grymyr
;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?