En trist vår i Den norske kirke

Denne våren er en trist tid i Den norske kirke, da det er unntakstilstander i samfunnet på grunn av koronaviruset.

26. mars 2020 av Rune Mathiassen

Alle de hyggelige ting blir avlyst eller flyttet til høsten, som for eksempel konfirmasjonen, hvor Den norske kirke var ute i media som en av de første aktører. De var bevisst sitt ansvar, og ønsket ikke å bidra til at det skulle være mange mennesker fra forskjellige steder i landet som kunne føre til å spre koronasmitten. Det viser god dømmekraft og samfunnsånd å gå ut så tidlig som de gjorde i denne krisen og melde dette.

I tillegg hører vi at brylluper og barnedåp blir utsatt, hvis de blir gjennomført så er det med en streng regel om hvor mange som får være tilstede og overvære begivenheten.

Det eneste som blir gjennomført denne våren er begravelser og bisettelser og også her er det strengere regler om at det kun er den nærmeste familien, som får være tilstede mens resten av familien kan følge med på live streaming hvis de ønsker det.

De ansatte i Den norske kirke kan ikke gi så mye som et trøstende håndtrykk eller klem på grunn av smittefaren.

Allikevel hører vi ikke noen klager fra ansatte i Den norske kirke, men ser isteden en fantastisk kreativitet. I Skien ble det for eksempel arrangert «drive in» gudstjeneste. Hvis folket ikke får lov til å komme til kirken, så må kirken komme til dem!

Vi i Fagforbundet heier på dere ansatte i Den norske kirke og håper at vi etterhvert kan vende tilbake til hverdagen hvor kirken igjen kan tilby gudstjeneste, bryllup, barnedåp og konfirmasjon som er åpent for alle.

 

Hilde Abrahamsen og Lars Frederik Gregerslund
Leder og nestleder yrkesseksjon Kirke, kultur og oppvekst
Fagforbundet Vestfold og Telemark