Til hovedinnhold

Hva mener dere om dette!

Folkens jeg var innom kjøkkenet i dag og der kunne de fortelle at den som holder på med dette prosjektet med å legge om kjøkkenet på KIRKENES SYKEHUS hadde hatt ett Infomøte der han påpekte at dietter er på vei ut det var bare å endre på sausen så kunne alle ete hva som helst.

04.10.2006 av Alle Yrkesgrupper
Sist oppdatert: 04.10.2006

Hei Kjetil  !   jeg har nu hatt noen dager å summere meg på ,tusen takk for to innholdsrike dager på båten. Vi lovet jo innspill til siden vår og jeg håper at du kan plassere dette slik at en kan få noen innspill . Som jeg sa på båten er vi i startgropen for å endre vår  produksjons system, fra dagens brett servering til kok -kjøl.   LASSE var inne på dette med at en kan få veldig gode resultater av dette systemet også, viss en la litt arbeid i dette ,og det er jeg sikker på at går. Folkens jeg var innom kjøkkenet i dag og der kunne de fortelle at den som holder på med dette prosjektet med å legge om kjøkkenet på KIRKENES SYKEHUS hadde hatt ett Infomøte  der han påpekte at dietter er på vei ut det var bare å endre på sausen så kunne alle ete hva som helst. HVA SYNES DERE OM ETT SLIKT UTSPILL---KOM MED INNSPILL. Med slike personer bak rattet må det jo gå HEDEN.  Jeg håper på innspill slik at vi kan komme i gang med noe på nett--- slik at sia vår blir bedre  brukt.   

JEG ER UTE ETTER EN MENINGSUTVEKSLING PÅ DET SOM SKJER VED VÅRT KJØKKEN PÅ KIRKENES SYKEHUS..VI SKAL OVER TIL KOK-KJØL--VEL OG GREIT DET MEN DA DET FRA KOKKENES SIDE BLE ETTERLYST DIETT PRODUKSJON BLE DET FRA PROSJEKTETS LEDER GITT BESKJED OM DIETT ER PÅ VEI UT, DET ER BARE Å SØRGE FOR AT DE FÅR DEN RETTE SAUSEN--SÅ KAN ALLE SPISE ALT..
DETTE VIL JO LEDELSEN GAPE OVER MED EN GANG--TENK HVOR ENKELT DETTE BLIR--OG HVOR TUNGVINT VI ARBEIDER I DAG HER I KIRKENES.
JEG SKAL HA ETT INNLEGG VED DET NESTE MØTE MED DENNE GRUPPEN OG ØNSKER Å HÅPER PÅ AT DE SOM BRUKER DENNE SIA KAN KOMME MED INNSPILL SLIK AT JEG OGSÅ KAN BRUKE DETTE I MITT INNLEGG .



Svar fra Petter

 

 Her er min kommentar

 

Dette er igjen et eksempel på hva som kan skje - "uvitende" (eller kanskje mot bedre vitende) prosjektledere bruker argument som ikke er riktige.  Det syns som om at målet skal oppnås uansett hvilke midler som benyttes.

 Det begynner å bli ganske mange referanser etterhvert på skakkjørte kjøkkenprosjekt som er resultatet av at konsulenter som lider av langt og godt utviklet munndiare har fått overbevis t økonomiske beslutningstakere om sine ensidige ideer.

At det skjer en utvikling både innen diettbehov og tekniske områder må vi bare akseptere.  Men det er vi - fagutøverne - som skal ha mandatet og vurdere hva som må til for å imøtekomme alle krav vedrørende den aktuelle matforpleining. 

 

Et eksempel er den eksplosive utvikling av intoleranser og allergier som i høyeste grad også er relatert til matforpleining.  Dette argumentet alene slår ihjel påstanden om at dietter på vei ut. Å planlegge og prosjektere et konsept som skal ivareta matforpleining er så mangesidig at det ikke kan overlates til en forutinntatt "hvemsomhelst-konsulent". 

 

For jeg tillater meg å bruke så sterkt uttrykk om mange av de såkalte etablerte kjøkkenkonsulenter vi har, både i Norge og andre steder i Norden.

Stå på Kirkenes - ikke godta den slags svada som "at dietter er uaktuelt".

 

 Petter Johansen

 

Send det gjerne til Karin i Fagbladet også- helt enig at det er en fin måte både å vise ansikt på og å framheve faget generelt.

 

vh

Petter

 

 

 

 

Svar fra Torill

 

Synes dette var litt i det drøyeste. Endre på sausen slik at alle kan spise den. Skal alle ha fettfattig kinasaus????? Viser til stortingsmeldingen .Om kosthold og ernæringsmessig mat. Og vg med Aps Sylvia Brustad i helga. Hun setter på spissen slik det går vis en ikke har fagfolk til å lage mat.. Dette er noe vi må ta fatt i og få en debatt på . Kanskje vi må få det i fagbladet.

 


 Svar fra gunnvor

Hei alle saman takk for sist!
 Dette er som vi har frykta, at faget vårt skal ødeleggast av betrevitande
som tenkjer kun bedriftsøkonomi og ikkje samfunnsøkonomi.
 Dietter som ikkje ser ut til å minke, heller auke: Kocher(våre nye
landsmenn), diabetes(stadig yngre),Cøliaki(landsforeninga aukar raskt)
fettfattig(både fysisk og livsstilproblem,jfr. auke av fedmeoperasjonar,
lange ventelister, må søkje hjelp i utlandet)ernæringsrik (spesielt
kreftpasientar har problem med matlyst og evne til å behalde maten for å få
krefter til å bli friske, treng mykje næring i lite volum mat, medisinar som
ødelegg ernæringsinntaket) hemofec- kan ikkej ha rødt kjøtt+++, urinsyregikt
kan ikkje ha belgfukt+++, allergiar mot egg, laktose, sitrusfrukt, nøtter,
fisk og skalldyr. 
 Kva dagleg meny skal innehalde bestanddelar som gjer at alle desse kan ete
det same, den menyen vil eg gjerne sjå!! Nokså ensformig vil eg tru. Vi har
pasientar som er dia , fettfattig, allergisk mot sitrusfrukyt og egg same
person, og eg kan love at det er ei utfordring kvar dag.
I tillegg er det einslege heimebuande som ikkje har krefter, ikkje har
tenner, ikkje ser,har svelgeproblem som treng tilpassa mat som mosa, findelt
eller puree.
En kombinasjon som i alle fall er umuleg er ernæringsrik og fettfattig.
 Viss vi fortsatt kunne få lov å lage mat tilpassa den enkelte, ville
samfunnet tene på at folk kjem seg til hektene og ikkje opptar
sjukehus-senger lenger enn høgst nødvendig. Og klarer seg heime utan
institusjonsplass lenger, noke dei som regel også ynskjer sjølve.
Når der gjeld diettar, så er det et aukande fenomen hos oss, og eg nektar å
tru at vi er eneståande, men kok-kjøl er nok ikkje den metoden som enklast
tar i vare slike behov.
En dag hos oss inneheld forskellige matintoleransar og forskjellige
ernæringsbehov frå ytterkantane fettfattig til ernæringstett kost.
Vi lagar alt, også sonde. Men i fjor sommar måtte vi kjøpe inn sondekost
pga. arbeidsmengda. Dette var til stor fortviling og frustrasjon fordi
pasientane viste på alle måtar at sonden vår gav dei en betre kvardag. Det
vart ein sommar med hyppige sjukehusinnleggelsar og dårleg allmenntilstand
og ustabil vekt.
Som vi snakka om så er ernæringa ein del av behandlinga og riktig ernæring
får folk kjappare på beina, sjølvsagt!!!!
Kvifor gje fettfattig, saltfattig, laktosefri , diabet osv. til alle når
berre nokre få treng dette. Eller kor skal desse få maten sin, viss vi ikkje
skal ta omsyn til alle behov. Folk blir jo direkte og livstruande sjuke om
dei får mat dei er allergiske mot!! Og det akutt. Hjelper lite med
utlevering av kald mat og tilsyn 2 gongar for veka då! 
Slike innspel som at alle kan ha same mat,seier meg kun ein ting, at dei som
uttalar seg ikkje veit kva faget vårt innebær.
Eg blir heilt sjuk når noken kan hevde slikt, det er ødeleggande for faget
vårt, og lite inspirerande for unge å utdanne seg i denne retninga, viss
dette er framtida.
Så stå på!! 
Dei sjuke og gamle treng at vi frontar ernæringsspørsmålet, og at vi vil
bevare yrkesstoltheita vår. Et godt spørsmål er om vi vil ha denne
allround-maten viss det var oss det gjaldt? Spør konsulenten om han vil ha
slik mat 365 dagar i året! 
Fagklem frå Gunnvor  i Gloppen
 
 

Svar fra Lasse

 

Ja så har enda en økonom sakt sitt om mat og matlaging.

Æ vil på vegne av oss i Trondheim ønsk vedkommende nedover så det kan sjå i praksis hvordan vi på et stort kjøkken gjør det.

Vi lage ca 200 dietter hver dag (125-140 dia) vi ender ofte opp med 20-30 forskjellige måter å lage samme retten på.

Vi får stadig større utfordringer da det er flere og flere som har kombinasjonsdietter

 

Fagbladet BØR informeres om dette så vi kan gå ut å tilbakevise slike uhørte uttalelser fra ufaglerte økonomer.

 

Og til deg Gunnvor må jeg nok si meg uenig i at kok-kjøl ikke er den enkleste metoden i diett produksjon vi hos oss har i hvertfall funnet ut at det er lettere nå med kok-kjøl enn det var tidligere, men det var en vanskelig omstilling for å komme dit vi er i dag.

 

Ellers vil jeg takke for en trivelig tur som ga masse.

 

Lasse Stenskrog


 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?