Til hovedinnhold

Kampen fortsetter

Da Fagforbundet ble stiftet i 2003 var visjonen at vi skulle skape et forbund som var rustet til å møte det nye arbeidslivet. I ord og handling skulle vi være en offensiv kamporganisasjon for medlemmenes interesser.

18.11.2013 av Jan Davidsen
Sist oppdatert: 28.11.2013

Vi kan se tilbake på forbundets ti første år med stolthet. Vi er en betydelig samfunnsaktør og maktfaktor. Mye ville vært annerledes uten oss. Likevel - høyresiden i norsk politikk har lagt premissene for verdidebatten. Dette har vært styrende for de politiske vedtak som legger føringer for samfunnsretningen.

Med utgangspunkt i utviklingen i samfunnet, beskriver dokumentet som ble laget til landsmøtet, ”Fagforbundet 2017 – En handlekraftig kamporganisasjon”, hva som blir viktig i neste landsmøteperiode.  Analysen av våre omgivelser gir oss en retning for det som kommer, og en felles forståelse av hva som blir viktig for oss. Vi ser at nyliberalistisk ideologi har festet grepet, og påvirker i stor grad det organiserte arbeidslivet. Arbeidet for å opprettholde et anstendig arbeidsliv blir fagbevegelsens største utfordring framover.

Konkurranseutsetting åpner for kommersielle selskap i offentlig sektor. Konsekvensene er manglende tariffavtaler, tariffspredning, sosial dumping og fagforeningsknusing. Vi må utvikle en mer robust organisasjon. Dette vil kreve nytenking når vi skal drøfte organisering og fordeling av de ressurser vi har til rådighet. 

Innenfor våre områder er det et medlemspotensiale på minst 100 000 medlemmer. Lykkes vi med denne muligheten for nye medlemmer vil dette gi oss enda større kraft og innflytelse. For er det noe som vil avgjøre vårt handlingsrom for medlemmene de neste årene, så er det styrken vi får gjennom størrelsen på organisasjonen. Men det alene er ikke nok. Vi må ruste oss ideologisk. Kunnskap er makt - vi må fortsette vårt arbeid med å skolere oss og øke forståelsen for sammenhengene i utviklingen.

 I Fagforbundet er alle medlemmer like viktige. Vi organiserer både yrkes- og høyskolegrupper, ufaglærte, elever og studenter. Vår styrke ligger blant annet i det mangfoldet dette representerer – og gjennom bredden i medlemsmassen evne nettopp å ivareta helheten. Vi er mot privatisering av skattefinansierte oppgaver. Men vi skal ivareta alle våre medlemmer, også de som jobber i de privatiserte og private virksomhetene.

En svekket fagbevegelse betyr på lang sikt at veien åpnes for de gjennomgripende samfunnsendringer som er varslet av høyresiden. Dette krever en mer handlekraftig organisasjon. En ny politisk retning vil kreve økt tyngde også i alliansepolitikken. Skal vi oppnå resultater som ivaretar våre medlemmer og helheten blir alliansebyggingen viktig.

Det er i motgang vi ser verdien av sterke fagforeninger. Utviklingen i samfunnet forteller oss at det er der vi er nå.  Skal vi vinne de neste slag må vi starte aktiv handling nå! Organisasjonsbygging blir derfor et avgjørende strategisk valg i landsmøteperioden 2014 - 2017.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?