Til hovedinnhold

Får 1,67 millioner etter 13 års kamp

Etter 13 års kamp fikk barne- og ungdomsarbeideren godkjent yrkesskade og erstatning. (illustrasjonsbilde)

Etter 13 års kamp fikk barne- og ungdomsarbeideren godkjent yrkesskade og erstatning. (illustrasjonsbilde) (Foto: Mostphotos / Syda Productions)

En barne- og ungdomsarbeider sto i fare for å bli lam eller dø etter å ha blitt slått ned på jobb. I 13 år kjempet hun for å få erstatning.

14.06.2022 av Marianne Billing
Sist oppdatert: 30.06.2022

Vårt medlem var 24 år da hun fulgte opp en 15 år gammel skoleelev med spesielle behov. Han var storvokst og sterk. I 2008 skjedde det fatale, eleven ble sint da han ble irettesatt for å ha sølt vann på gulvet. Han fikk en fille og beskjed om å tørke opp.

Gutten kastet filla, og da barne- og ungdomsarbeideren bøyde seg for å ta den opp slo han henne i hodet.

Hun kjente et støt gjennom hodet og helt ned i bena, ble helt slått ut og måtte reise hjem.

Millionerstatning

I dag er hun hundre prosent ufør. I  oktober 2021 fikk hun endelig 1,67 millioner kroner i erstatninger etter at Nav omgjorde tidligere vedtak. Men den lange kampen fylt med avslag og frustrasjoner har tappet henne for krefter.

Uten økonomisk hjelp fra Fagforbundet, menneskelig oppfølging fra rådgiverne ved Kompetansesenter Vestland, samt en utrettelig advokat hadde hun kanskje gitt opp.

Fryktet hun kunne dø

Etter voldshendelsen ble hun henvist til CT og røntgen. Dagen etter ringte telefonen. Det var legen som ba henne sitte helt rolig. Han fryktet at lite slag eller en ukontrollert bevegelse kunne ødelegge ryggmargen og gjøre henne lam, eller i verste dø.

Det viste seg at hun er født med et ekstra ledd i nakken, og at slaget var så kraftig at nakkevirvlene forskjøv seg og nerver kom i klem.

13 år senere sliter hun fortsatt med kroniske nakkesmerter, konsentrasjonsproblemer, og dårlig hukommelse, og hun blir fort trøtt og sliten.

Nav skyldte på oppvekst

Barne- og ungdomsarbeideren er livredd alt som minner om det som skjedde, og har diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Hun ble innvilget uførepensjon med en gradert yrkesskadefordel, men fikk ikke noe for PTSD. Ifølge Nav skyldes dette at hun har hatt en vanskelig og traumatisk oppvekst.

Til tross for at hun har opplevd mye vanskelig, greide hun å ta en utdanning og fungere godt i jobben. For henne er det utenkelig at det er noe annet enn slaget i hodet som har ført til PTSD.

Hun har derfor brukt mange år på å få det hun mener hun har krav på. I utgangspunktet mente Nav at hun skulle ha 25 prosent yrkesskadefordel, og at 75 prosent av arbeidsuførheten skyldtes oppveksten og ikke ulykken.

Forsvunnet rapport kom til rette

Etter gjentatte klager og nye avslag gikk saken hennes til trygderetten som stadfestet Navs vurdering. Saken ble anket til lagmannsretten. Der kom det fram at en rapport fra 2012 var blitt borte fra saksmappen hennes. I rapporten konkluderte Navs egen lege med at det var slaget i hodet som hadde gjort henne varig medisinsk invalid og gitt henne PTSD. Lagmannsretten opphevet trygderettens vedtak.

Nav godkjente diagnosen, men opprettholdt vedtaket om 25 prosent yrkesskadefordel fordi Nav klageinstans mente den ikke utgjorde noen forskjell.

Etter nok en klage fra advokaten omgjorde Nav klageinstans vedtaket i fjor. Vårt medlem fikk 100 prosent yrkesskadefordel, i tillegg til nesten 1,7 millioner kroner i erstatning. Halvparten av beløpet er renter siden dette er penger hun skulle hatt for lenge siden.

Vårt medlem er fortsatt minstepensjonist.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?