400 000 medlemmer – 400 000 historier 

Medlem nr. 400 000 Ranveig Severeide, kulturarbeider fra Bergen, meldte seg inn i Fagforbundet sammen med syv kolleger. Her på bildet sammen med leder for Fagforbundet Teater og Scene Mari Røsjø t.v. og leder for Fagforbundet Mette Nord.

Medlem nr. 400 000 Ranveig Severeide, kulturarbeider fra Bergen, meldte seg inn i Fagforbundet sammen med syv kolleger. Her på bildet sammen med leder for Fagforbundet Teater og Scene Mari Røsjø t.v. og leder for Fagforbundet Mette Nord. (Foto: Lars Helgerud)

Fagforbundet har vokst til utrolige 400 000 medlemmer. Alle har lagt ned en enorm innsats for å nå denne milepælen. Her er historiene til medlem nummer 399 999, 400 000 og 400 001.

13.06.2022 av Av Steinar Ottesen, Marianne Solem og Lars Helgerud.  
Sist oppdatert: 22.06.2022

Medlem 399 999:
Renholderen som drømmer om hel stilling

Slutten på en lang reise som flyktning: – Jeg trives godt i Norge, jeg kan gi barna mine et godt liv. Men hel stilling vil gjøre livet enda bedre, sier Amin.
Slutten på en lang reise som flyktning: – Jeg trives godt i Norge, jeg kan gi barna mine et godt liv. Men hel stilling vil gjøre livet enda bedre, sier Amin. (Foto: Privat)

Amin Najet er renholder ved Langerudhjemmet i Oslo hvor hun ble vervet av sin kjære kollega. Hun kom til Norge som flyktning for over to tiår siden etter en lang reise fra hjemlandet Etiopia gjennom Kenya før hun landet på Gardemoen 19. april 2001. 

– Jeg trives veldig bra i Norge med mine fire barn. Jeg er stolt av jobben min som renholder og trives godt. Jobben gjør at jeg kan gi barna mine et godt liv og det er det viktigste for meg, sier Amin Najet. 

Hun ble medlem av Fagforbundet for et par måneder siden og er glad for samholdet som medlemskapet har gitt.

– Jeg synes at Fagforbundet er veldig bra. Det er gode forsikringer og jeg har en garanti på arbeidsplassen fordi det er noen som passer på meg. Det gir meg trygghet. Jeg lærer om jobben og rettighetene i arbeidslivet, sier Najet.  

Vil jobbe heltid

Amin har mange drømmer og en av dem er å jobbe hel stilling. Hun er ikke alene. Omtrent halvparten av våre medlemmer som jobber deltid ønsker å jobbe i en større stilling. 

– Jeg jobber som vikar og må vente på neste vakt, men jeg vil gjerne jobbe fast ansatt og jobbe heltid. Mitt største ønske er å få fast stilling slik at jeg kan jobbe mest mulig, sier Amin Najet.

– Hvis jeg får hel stilling vil det gjøre livet mitt bedre. Jeg kan få penger til ferie og fritidsaktiviteter for barna, mindre stress og en enklere hverdag. Jeg blir trist av å sitte hjemme noen ganger. Derfor drømmer jeg om hel stilling, sier renholderen.

Medlem 400 000:
Kulturarbeideren som ønsker tryggere arbeidsplasser

Overraskelse: Leder Mette Nord ble med til Bergen for å overraske Ragnhild Severeide, Fagforbundets medlem nr. 400 000.
Overraskelse: Leder Mette Nord ble med til Bergen for å overraske Ragnhild Severeide, Fagforbundets medlem nr. 400 000. (Foto: Lars Helgerud)

Det var Ragnhild Severeide i Bergen som ble det magiske medlemmet. Ragnhild jobber som booking- og arrangements­koordinator på kulturhuset USF Verftet i Bergen. Nylig bestemte de ansatte seg for å melde seg inn i Fagforbundet, og av de åtte som kollektivt meldte seg inn var det Ragnhild som tilfeldigvis ble medlem nummer 400.000.

Ønsker en seriøs kulturbransje

Hun forteller at de valgte å organisere seg for å bidra til en mer seriøs kulturbransje. 

– Vi valgte å organisere oss fordi vi står sterke sammen. En ting er hva vi gjør her på USF hvor jeg jobber, at vi får bedre kontrakter og arbeidsvilkår og at vi skaper en tryggere arbeidsplass her. Men det er også viktig for meg at vi kan bidra til å skape en bransje som tar dette på større alvor, forteller Ragnhild.

Hun forteller at kulturbransjen plages av mye uforutsigbarhet, mange frilansere og ofte ugunstige arbeidstider.

– Da er det tryggere å stå sammen.

Vil ha flere med

Ragnhild oppfordrer andre kulturarbeidere til å gjøre det sammen, nemlig melde seg inn i Fagforbundet.

– Da blir du en del av et fellesskap, du har eksperter tilgjengelig og du får stå skulder til skulder med andre om det oppstår kriser eller det blir nødvendig å streike. Også er det supergod forsikring!

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, var med på overraskelsen i Bergen.

– Det var utrolig hyggelig å møte Ragnhild, det at vi vokser og blir så mange, det betyr at vi får enda større innflytelse både når det kommer til tariffavtalene, men også i samfunnsutviklingen. Så dette er utrolig viktig.

Medlem 400 001:
Hjemmehjelperen som vil bli helsefagarbeider

Bedre å være organisert enn ikke: Det er søsteren Paula Asan (bildet) som vervet Daniela Pirjol til å bli medlem i Fagforbundet. Daniela synes det var mørkt og kaldt når hun først kom til Skjervøy i Troms, men nå trives hun godt med fine mennesker og vakker natur. Nå ønsker hun å bli helsefagarbeider.
Bedre å være organisert enn ikke: Det er søsteren Paula Asan (bildet) som vervet Daniela Pirjol til å bli medlem i Fagforbundet. Daniela synes det var mørkt og kaldt når hun først kom til Skjervøy i Troms, men nå trives hun godt med fine mennesker og vakker natur. Nå ønsker hun å bli helsefagarbeider. (Foto: Anne Korneliussen Henriksen)

Daniela Pirjol kommer fra Romania, og jobber som hjemmehjelp i Skjervøy kommune i Troms. Da hun kom til Skjervøy i 2010 var det kaldt, mørketid, snø og veldig forskjellig fra livet i Romania. 

– Men menneskene her varmer! Vi fikk leie bolig i starten og alle hjalp oss til rette. Nå har vi eget hus og prøver å gi tilbake til det samfunnet som har tatt så godt imot oss, sier Daniela Pirjol.

Fikk bedre liv i Norge

– Jeg kom hit i 2010 sammen med mann, datter og far. Min søster Paula og hennes mann var allerede kommet året før. Da mor døde i Romania, valgte vi å komme etter. Det var jobb å få i fiskeindustrien her. Både min mann og jeg fikk jobb hos Lerøy, sier Daniela Pirjol.

Daniela jobbet som renholder hos ISS ved Lerøy fabrikker i sju år før hun startet som hjemmehjelp i Skjervøy kommune. 

– Jeg liker å jobbe med mennesker, sier hun stille. 

Daniela har 35% fast stilling som hjemmehjelp og er tilkallingsvikar ved omsorgsboliger. Hun har tatt medisinkurs og planlegger å starte helsefagarbeiderutdanning til høsten. 

– Jeg vasker hus og hjelper til der det trengs i dag, men jeg ønsker å kunne jobbe mer med pleieoppgaver.

Ble vervet av søsteren

Paula Asan vervet Daniela, og sørget for at hun ble medlem i Fagforbundet. Paula er en engasjert tillitsvalgt som nå nylig er valgt inn i fagforeningens styre.

– Det at Daniela ble medlem nå, handlet om en misforståelse. Vi trodde hun var organisert i Fagforbundet, fordi hun var organisert i jobben hos Lerøy. Hun regnet med at medlemskapet ble med videre i ny jobb. Da vår far døde, oppdaget lederen i Fagforbundet Skjervøy at Daniela ikke var medlem. De skulle sende blomster til oss, men de fant ikke Daniela i medlemslista. Det viste seg at hun var organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund den gangen hun jobbet hos Lerøy. Da måtte jeg sørge for at hun ble organisert i Fagforbundet, ler Paula.

– Det er bedre å være organisert enn ikke. Jeg er mer sikker i jobben og vet at jeg kan få hjelp hvis jeg trenger det, sier Daniela. 

– Jeg har lyst til å ta utdanning som helsefagarbeider. Ønsker å få en fast, hel stilling etter hvert. Det er så godt å bo her på Skjervøy, det er fine mennesker her og vakker natur. Mannen min jobber fortsatt i fiskeindustrien og vi har det godt her. Dattera vår tar sykepleieutdanning i Trondheim nå.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?