Til hovedinnhold

Reinaldo Souza Montalvao: Et ansikt å forholde seg til

Den nye lederen av Fagforbundet Tromsø kom til Norge fra Brasil for åtte år siden. Han tok med seg et brennende hjerte for fagbevegelsen og to ivrige fotballbein.

01.12.2021 av Jan Tore Skjelbek
Sist oppdatert: 16.12.2021

Reinaldo Souza Montalvao (32) ble leder på sensommeren, akkurat i tide til å få med seg den nasjonale kulturstreiken og innspurten på valget. Han er på ingen måte ukjent med streik og en handlekraftig fagbevegelse fra oppveksten på andre siden av Atlanteren.

– Fagforbundet bruker sin streikemakt når det er nødvendig. Det er helt utrolig at vi må kjempe for noe så selvfølgelig som en pensjon som varer livet ut og som er like god for kvinner som for menn, kommenterer Montalvao.

Fagforbundet vant som kjent fram med sine pensjonskrav for ansatte på landets opera- og teaterscener.

Tett på medlemmene

Montalvao er opptatt av at fagforeningen må være i konstant kontakt med medlemmene, ikke bare når det er valg eller arbeidskonflikt.

– Arbeidslivet endrer seg raskere enn noen gang, og mange ansatte opplever å nærmest alltid være i en omstillingsprosess. Når endringer skjer så raskt, er det avgjørende at vi er nære medlemmene våre. Det er vår oppgave å være der umiddelbart når utfordringene oppstår, sier Montalvao.

– Når du er nyvalgt leder, blir det ekstra viktig å vise seg fram og komme i samtale med medlemmene. De må få et ansikt å forholde seg til, legger han til.

Så bra at dere ser oss!

Fagforbundet Tromsø satser friskt på fotball for kvinner. Montalvao har vært på ballen lenge før han fikk ledervervet i foreningen.

– De fleste av medlemmene i fagforeningen vår er kvinner. Vi må formidle tidlig i livet at kvinner er like gode som menn, også på fotballbanen, sier Montalvao.

Arbeidet er inspirert av Fagforbundets nasjonale satsing. Tromsø-foreninga har valgt seg ut et lokalt kvinnelag i fjerde divisjon, Kvaløya fotballklubb. Reaksjonen fra fotballjentene var spontan når Fagforbundet annonserte sin støtte:

– Så bra at dere ser oss! Den responsen gikk rett til hjertet, forteller han.

Fotball - ikke ski

Den norskbrasilianske lederen er født med fotball på bena. I den grad det er mulig. Alle kan jo ikke være født med ski på bena. Dessuten er han oppvokst med arbeiderkamp i hjemlandet. Det inspirerer.

– Min far var opptatt av likhet uansett hvilken familie du kommer fra. Når jeg kom til Norge falt valget naturlig på Fagforbundet, et sterkt forbund som kjempet for alle, ikke de få utvalgte, avslutter han.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?