Til hovedinnhold

Kom deg ut!

Naturen er et fantastisk sted for deg som vil røre kroppen og fylle lungene med frisk luft.

Naturen er et fantastisk sted for deg som vil røre kroppen og fylle lungene med frisk luft. (Foto: Trevor Manternach/Flickr)

Det skal ikke mer til enn en halvtimes gåtur om dagen før du merker effekten. Bruk kroppen og bli friskere, oppfordrer Lene Solberg i ukas hjertesak.

27.06.2014 av Lene Solberg
Sist oppdatert: 26.10.2021

Lene Solberg er ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Troms, og sitter i det sentrale ungdomsutvalget.
Foto: Martine Grymyr

Jeg har aldri vært en som trener hele tiden, det er jeg heller ikke nå, men jeg er veldig glad i å være i aktivitet fordi det gir meg mer energi. Gjerne ute i friskt luft. Jeg har en hund så jeg må ut hver dag uansett vær, det er jeg glad for.  Noen ganger er det veldig vanskelig å komme seg over den berømte dørstokken, men hvis man har hund er det en god drahjelp, eller prøv og lag en rutine på fysisk aktivitet.

Jeg leste en gang at hvis man tvinger seg til å gå tur en halv time hver dag i tre uker så blir det til en vane du bare må gjøre.

Fysisk aktivitet er som medisin. Det kan forebygge og behandle mange sykdommer, både fysisk og psykisk: reduserer forekomst av kreft, hjerte- og karsykdommer, angst, depresjon og andre psykiske lidelse. Dette er igjen med på å redusere sykefraværet, som igjen sparer kollegaer og arbeidsgiver for mange ting, slik som tida de bruker for å ringe etter vikarer, merarbeid på kollegaer og arbeidsgiver spare penger.

Hvis en øker den fysiske aktiviteten fra dagens nivå til 30 minutter spasertur hver dag sies det at en får flere kvalitetsjustert leveår, dette er definert som leveår der en er helt frisk og ikke trenger noe helsehjelp. Dette vil også redusere pengebruken til velferd.

Det er ikke meningen at alle skal begynne på hardtrening, men det er anbefalt 30 minutters gange hver dag. Eller enkle tips som foreksempel å ta trapp i stedet for heis, og hvis det er mulig å gå eller sykle til jobb i stedet for å bruke bil. En blir mer våken på turen og man sparer miljøet ved å la bilen stå hjemme.

Det å være i aktivitet ute i naturen gir også mange fine opplevelse og syn i naturen. Det å være ute på tur i dårlig vær er også en sjarm, bonusen er å komme inn i varmen til et bad og en kopp te. Jeg føler meg i alle fall frisk og opplagt etter en tur ute i naturen. Husk: det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær!

Når fysisk aktivitet kan gjøre så mange gode ting så oppfordrer jeg alle til å være i fysisk aktivitet, legg ut bilde på sosiale medier og oppfordre andre til å være aktive ute.

God sommer ute i naturen, med eller uten sol og varme.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?