Internasjonal spalte s.8: Polske tillitsvalgte vil ta tjenester tilbake
Dårlig behandling av ansatte, umoderne og lite miljøvennlig utstyr og lav kvalitet på tjenestene. Konkurranseutsetting av kommunale tjenester har negative konsekvenser uansett om det skjer i Polen eller Norge.
16.06.2021
Sist oppdatert: 16.06.2021
– Å sette kommunale tjenester ut i markedet har mange ulemper, sier Andrzej Dudzik.
Dudzik er hovedtillitsvalgt i det polske fagforbundet Solidarność i kommunen Jaworzno. Han har jobbet i kommunens seksjon for renovasjon, vann- og avløp i nesten 30 år. For 20 år siden ble avfallshåndteringen konkurranseutsatt.
Ifølge Dudzik var det de ansatte som opplevde den alvorligste konsekvensen av konkurranseutsettingen.
Brøt arbeidslivsstandarder
– De private selskapene brøt HMS-regler og andre arbeidslivsstandarder og de ansatte fikk ofte kun minimumslønn, forteller Dudzik. Utstyr og kjøretøy var dessuten i dårlig stand, ifølge fagforeningsveteranen.
Som 100 prosent frikjøpt, har Dudzik brukt all sin tid på fagforeningsarbeid de siste 10 årene. Først og fremst for de 210 medlemmene i vann- og avløpsseksjonen, men også gjennom andre verv på regionalt nivå i Solidarność. I februar deltok han på et seminar i regi av EØS-programmet Sosial dialog og anstendig arbeid, der Solidarność og Fagforbundet deltar
Da Jaworzno tok avfallshåndteringen tilbake i egen regi i oktober 2020, var det etter 20 års mobilisering mot konkurranseutsetting.
Misvisende
Å kalle det konkurranse er misvisende, hevder Dudzik:
– I stedet for reell konkurranse på markedet oppsto det monopoler som drev prisene i været.
Da kommunen tok over tjenestene ble rundt 80 personer, som tidligere hadde jobbet i de konkurranseutsatte tjenestene kommunalt ansatte. Dermed fikk de tariffavtale, fast arbeid og gode sosiale ordninger. Dessuten har de nå tilgang til moderne utstyr, spesiallaget for å samle inn ulike typer avfall.
– Rundt halvparten av de ansatte har så langt valgt å bli medlemmer i Solidarność, sier Dudzik.
Tillitsvalgte deler erfaringer i EØS-program
Solidarność og Fagforbundet deltar i EØS-programmet Sosial dialog og anstendig arbeid, som baserer seg på erfaringsutveksling og samarbeid mellom partene i arbeidslivet i deltakerlandene.
Programmet administreres av Innovasjon Norge og er finansiert av EØS-midler.
Målet med programmet er å styrke partssamarbeid på arbeidsplassen og trepartssamarbeidet mellom arbeidsgivere, fagforeninger og myndigheter i deltakerlandene. Samarbeid er verktøy for å oppnå anstendig arbeid for alle.
Fagforbundet er norsk hovedpartner i til sammen fem prosjekter i EØS-programmet. I tillegg til samarbeidet med Solidarność og et annet forbund, FZZPOZIPS, i Polen, er vi hovedpartner til Tufemi i Bulgaria, Rotal i Estland og NPPSS i Litauen. I Norge deltar KS på arbeidsgiversiden i Fagforbundets prosjekter.