Til hovedinnhold

Heltid er viktig, også for unge

Heltid burde vært en selvfølge – deltid et valg, skriver Marthe Emilie Alterskjær i denne ukas hjertesak.

11.05.2020
Sist oppdatert: 11.05.2020

Da jeg ble ferdigutdannet helsefagarbeider i 2016 var det vanskelig å få seg fast jobb, og da spesielt full stilling. Jeg jobbet på samme arbeidsplass etter lærlingtiden og fikk etter hvert tilbud om en femti prosent stilling. I slutten av 2018 fikk jeg hjelp av min tillitsvalgte til å regne ut hvor mange timer jeg hadde jobbet ut over min faste stilling, fordi dette for å kunne legge inn krav om høyere stilling.

I begynnelsen av 2019 fikk jeg svar på kravet; jeg hadde jobbet 100%. Dermed fikk jeg hel stilling og jobber nå fulltid i Kristiansund kommune.

Les også: Når tida ikkje strekk til

Det er mange goder med å ha full stilling. Blant annet får du en forutsigbar hverdag og du slipper å jakte på vakter. Unge som jobber i vakante stillinger kan ha problemer med å få boliglån, men med en full stilling får man bedre tilgang på dette. En heltidskultur er avgjørende for å sikre kvalitet, bedre arbeidsmiljø, tilstrekkelig kompetanse i tjenestene og forutsigbarhet både for meg, arbeidskollegaer og brukerne jeg jobber med.

Etter at jeg fikk full stilling har jeg nå boliglån og har kjøpt min første bolig. Jeg har også begynt å spare opp til pensjon, noe som også er veldig viktig med tanke på framtiden min. For å rekruttere fagarbeidere i kommunen må vi ha stillinger å tilby etter endt lærlingetid, og da aller helst hele stillinger. Jeg mener at dette er en mulighet flere unge bør ha, derfor er dette en av mine hjertesaker.

Les også: Det ropes etter helsefagarbeidere, men ingen vil gi dem jobb

Fagforbundet arbeider for å lovfeste retten til full stilling. Kontakt din tillitsvalgt på arbeidsplassen for å høre om dine muligheter.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?