Til hovedinnhold

Yrkesprofilen – YME tilrettelagt arbeidstilbud

Yrkesseksjon helse og sosial har vært i dialog med Fagforbundets medlemmer, Stine Cecilie Strange Sørhaug og Beate Østad Haugen på YME, som er et tilrettelagt arbeidstilbud i Sandefjord kommune.

15.03.2021
Sist oppdatert: 15.03.2021

YME står for YTELSE, MESTRING OG EVNE

Det er 6 avdelinger på YME: Vedproduksjon, snekker, søm, strikke, toving og keramikk. Vi har også et koselig butikkutsalg på Stokkesenteret.

Hvilke arbeidsoppgaver har du/dere som jobber på en avdeling som har et tilrettelagt arbeidstilbud?

Vår oppgave er å finne produkter eller arbeidsoppgaver som er tilrettelagt for den enkelte bruker uansett funksjonsnivå. Det må være er et godt produkt som kan selges. Det er viktig at brukeren skal gjøre størsteparten av produktet. Dette er det mye læring, trening og mestring i. Vi er så heldig i jobben vår at vi får prøve og feile, dette gjør jo at det stadig kommer nye ideer og mål som vi kan jobbe mot. Brukerne får lov å være med å ønske hvilken avdeling de vil jobbe på så langt det er mulig.

Utover dette er det også vår oppgave å bistå brukerne på andre områder ved behov, dette kan for eksempel være stell, tilrettelegging/veiledning ved måltider, og generelt motivere og gjøre gode avtaler.

Hvordan har det vært det siste året i Koronapandemien, og hvilke utfordringer står dere ovenfor med tanke på tilrettelegging og smittevern?

Koronaen gjorde arbeidshverdagen vanskelig for oss. De tre først månedene av pandemien var vi nedstengt! Dette var en tøff tid for arbeidsledere og brukere, og vi så også stor frustrasjon og utagering hos noen av brukerne i denne perioden. Vi ble adskilt og samarbeidet på tvers av avdelingene ble vanskelig å gjennomføre da vi ikke kunne være samlet. Nå er vi veldig glad for at vi kan fortsette å holde åpent og brukerne har en nesten vanlig drift.

Hvorfor valgte du/dere å arbeidet på et tilrettelagt arbeidstilbud?

Vi brenner for mennesker med utfordringer. Det å se gleden og utviklingen i arbeidet til menneskene vi jobber med, se hvordan de løser oppgavene. Vi får lov til å bruke kreativiteten vår og finne nye produkter vi kan lage sammen, og ikke minst lage maskiner som er tilpasset de forskjellige arbeidene som skal gjøres av de forskjellige brukerne.  

Hvilken utdanning gjelder, og hvilke kriterier må oppfylles for å få jobb her?

Det er flere relevante utdanninger: Vernepleier, helsefagarbeider og aktivitør.

En må også være personlig egnethet, være interessert, litt handy og ha gode kunnskaper i jobben.

Link til utdanningen: Vernepleier studie

Link til utdanningen: Helsefagarbeider studie

Hvor lenge har du/dere vært medlem, og hva var det som gjorde at du meldte deg inn i Fagforbundet?

Beate har vært medlem i 20 år, hun meldte seg inn fordi alle andre var medlemmer der hun jobbet. 
Stine har vært medlem i 10 år, hun meldte seg inn for trygghet og samhold i arbeidslivet.


Takk til Stine og Beate for en interessant, lærerik og veldig hyggelig prat om hverdagen på et tilrettelagt arbeidstilbud. Takk for at dere gjør en forskjell!




 

 

 



 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?