Til hovedinnhold

Frisørenes streikevakter forsøkt flyttet av kommunen

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Under frisørstreiken i Kristiansand krevde kommunen at streikevaktene flyttet seg et stykke unna salongen, og henviste til et standsområde 30-35 meter lengre bort. Feilaktig, ifølge lovverket.

12.06.2014 av Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 23.06.2014

Det hadde ikke kommunen anledning til å kreve, viste en gjennomgang fra Kommuneadvokaten. Streikeretten er beskyttet av Grunnloven, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, og FNs konvensjoner om sosiale og politiske rettigheter. Det skal derfor svært mye til før offentlige myndigheter kan gripe inn i en streik. Dagen etter var streikevaktene rettmessig tilbake på plass - rett utenfor salongen. Her er begrunnelsen fra kommunens advokat, gjengitt i sin helhet:

Det vises til gårsdagens samtale vedrørende muligheten for å henvise strekevakter i Markens til "standsområdene", jf. ordensreglene for gågatene i Kristiansand vedtatt 9. mars 2006.

Etter min vurdering er det ikke adgang til å kreve at streikevaktene skal benytte standsområdene.

Streikeretten er beskyttet av Grunnloven, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, og FNs konvensjoner om sosiale og politiske rettigheter. Det skal derfor svært mye til før offentlige myndigheter kan gripe inn i en streik.

Hva streikevakter skal gjøre

Streikevakters primæroppgave er å forhindre streikebryteri. For å ivareta denne oppgaven må streikevaktene stå ved virksomhetens inngangsparti for å kunne kontrollere hvem som jobber i virksomheten. Streikevakter skal ikke bruke fysisk makt for å hindre streikebryteri, men skal melde fra til streikekomiteen om at det foregår. Det anses også som en del av streikevaktenes oppgave å informere publikum om at det foregår en streik, og forsøke å vinne sympati for de streikende.

Dersom streikevaktene forstyrrer ro og orden, eller på andre måter begår lovbrudd, er det eventuelt politiets oppgave å følge opp dette. Men også for politiet er terskelen høy for å gripe inn i en lovlig streik.

Min konklusjon er altså at kommunen ikke kan kreve at streikevakter benytter standsområdene i Markens.

 Med vennlig hilsen Andreas Orr Askland, advokat, Kommuneadvokaten i Kristiansand

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?