Råd for tørre hender

Vi frisører er allerede vant til å vaske hendene våre mange ganger i løpet av dagen. Nå, som følge av nye smittevernbestemmelser, vaskes hendene enda oftere, og i tillegg brukes spritholdig desinfeksjon flere ganger om dager. Det gir fort tørre og såre hender.

05.05.2020 av Vivian Jacobsen
Sist oppdatert: 05.05.2020

Mange av våre medlemmer har kontaktet oss, og bedt om råd fordi hendene deres har blitt tørre og såre i løpet av de første dagene etter oppstart. Vi tok derfor kontakt med Folkehelseinstituttet for å få noen gode råd.


Tone Bruun, overlege ved Avdeling for smittevern og vaksine, sier at tørr og irritert hud, kløe, sprukken hud og mindre blødninger er dessverre vanlig ved hyppig bruk av håndhygiene. Hun kommer derfor med følgende tips:

  • Uparfymerte såper med lav pH, og som er uten konserveringsmiddel, vil ofte være mer hudvennlige enn såper tilsatt parfyme og konserveringsmiddel.
  • Alkoholholdig hånddesinfeksjon tilsatt glyserol tolereres ofte bedre enn håndvask med såpe og vann.
  • Andre tips er å ikke bruke for varmt vann, bruke hudkrem, mykere papirhåndklær, og ikke bruke hånddesinfeksjon på fuktig hud.
  • Håndkremer bør være bakteriologisk kontrollert i henhold til Forskrift om kosmetikk og kroppspleieprodukter. Videre bør håndkremene ikke inneholde kjente allergifremkallende stoffer, som eksempelvis parfyme og fargestoffer. Håndkremer bør inneholde en høy andel fett.
  • Felles tuber med håndkrem bør ikke benyttes. Hvis man bruker felles pumpebeholdere må man være ren på hendene før bruk. Bruk gjerne beholdere der man ikke trenger at hendene berører dispenseren, eksempelvis albuebetjente.

    Hudreaksjon knyttet til håndhygiene er hyppigere i vinterhalvåret når det er kaldt og tørr luft, så forhåpentligvis blir det bedre mot sommeren.
;