Til hovedinnhold

Norge svikter de fattigste landas rett til medisiner og vaksine

(Foto: Bilde av Polina Tankilevitch fra Pexels)

Fagforbundet har signert et støtteopprop etter initiativ fra India og Sør-Afrika om å lette på patentlovgivningen slik at fattige folk og nasjoner kan få tilgang til medisiner under dagens pandemi.

12.11.2020 av Rolv Rynning Hanssen
Sist oppdatert: 12.11.2020

Det samme har de internasjonale fagforeningssammenslutningene ITUC, PSI og UNI.

Da COVID-19 ble erklært for å være en pandemi, var det overveldende enighet om at for å dempe spredningen av COVID-19, var det et presserende behov for internasjonalt samarbeid for å øke produktutviklingen og produksjonen, samt utvide tilbudet av effektiv medisinsk teknologi og sikre at alle, overalt, er beskyttet.

Det var til og med samtaler fra flere statsoverhoder om at medisinske produkter fra COVID-19 skulle behandles som globale offentlige goder. Nå syv måneder inn i pandemien er det ingen meningsfulle globale løsninger som fungerer for å sikre tilgang for alle.

Patentrettigheter

Patentrettigheter gjør at den farmasøytiske industrien kan få enerett og kjempeprofitter, derfor må en se på hvordan disse patentene er regulert. De inngår i en av hovedavtalene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) gjennom den såkalte TRIPS-avtalen (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights). Kort sagt gir den enorme rettigheter til de som registrerer patenter, hvordan de skal handle med dette, og om det kan gis tillatelse til kopiering (i dette tilfelle kopimedisiner).

Norge stemte mot

India og Sør-Afrika har foreslått at landene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal unnta patentrettigheter og andre immaterielle rettigheter knytta til forebygging og behandling av Covid-19. Forslaget var oppe i TRIPS-rådet i WTO den 15.-16. oktober, og Norge stemte mot forslaget. Men saken blir tatt videre opp i WTO-systemet. Det foreslås å bruke en unntaksbestemmelse som gir land rett til å sette i gang produksjon av medisiner under store kriser, som pandemien er. Det betyr ikke at alle land vil sette i gang, men det er en løsning for de fattigste landa.

Norge begrunnet sin stemmegivning med blant annet at forslaget vil bety et tilbakeslag for insentiver for innovasjon innen medisiner og medisinske produkter relatert til COVID-19. Det må tolkes som at regjeringen forventer at farmasøytiske selskaper ikke vil forske dersom man ikke tjener grovt på det.

Norge må snu og støtte denne nødhjelpen til de verdens fattigste!

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?