Til hovedinnhold

Streikebølge i Amazon

Selskapet Amazon eies av planetens rikeste mann – og er kjent for elendig behandling av sine ansatte. Nå kommer Amazon til Norden.

30.11.2020 av Rolv Rynning-Hanssen
Sist oppdatert: 30.11.2020

Så sent som i september i år lyste de ut to analytikerstillinger, der en av arbeidsoppgavene ble beskrevet som innhenting av informasjon om «trusler knyttet til fagorganisering i selskapet»

Aldri har ordrene vært større hos Amazon enn på slutten av dette året. Slik også i Frankrike. For å håndtere dette gjorde ledelsen arbeid obligatorisk på lørdag 28. november og følgende tre lørdager: 5., 12. og 19. desember. Til gjengjeld vil ansatte motta 37,5 euro brutto (ca NOK 400) per lørdag.

Dette var et vedtak som satte fyr på kruttet hos de organiserte arbeiderne. Tre fagforbund - SUD, CGT og FO – kunngjorde en streik på ubestemt tid på alle franske Amazon-nettsteder. Denne uken vedtok UNI Global Unions verdensstyret enstemmig en resolusjon til støtte for de franske Amazon-streikende som også krever bedre kompensasjon under COVID19-pandemien.

I Frankrike nekter Amazon å akseptere arbeidernes krav og vil tvinge de ansatte til å arbeide på lørdager, mens resten av arbeidslivet i Frankrike tvinges millioner til å bli hjemme under nedstengingen av landet.

Skulder ved skulder

«Vi står skulder ved skulder med våre franske brødre og søster som streiker mot Amazon for å kreve rettferdig lønn og sunn og fornuft beskyttelse under den andre covid-19-bølgen,» sa Christy Hoffman generalsekretær i UNI Global Union. «Frankrike og hele Europa tar ekstra skritt for å begrense unødvendig reise og hjelper til med å bremse COVID-19. Amazon tvinger ansatte til å jobbe ekstra på lørdag og nekter sine krav om risikotillegg. En pandemi som allerede har drept over en million mennesker over hele verden, bør ikke ignoreres. Det er på tide å lytte til arbeidere!»

UNI Global Union World Executive Board forplikter seg til å støtte Amazon-streikere i Frankrike

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?