Til hovedinnhold

Stor interesse for Palestina-munnbind

Kristin Foss i Palestinabutikken Al Quds iført et vaskeekte palestinaskjerfmunnbind. Munnbindene tilfredsstiller helsemyndighetenes krav til smittevern.

Kristin Foss i Palestinabutikken Al Quds iført et vaskeekte palestinaskjerfmunnbind. Munnbindene tilfredsstiller helsemyndighetenes krav til smittevern. (Foto: Mari Natvig Sandene)

Da Eli Djupvik kom på ideen om å sy munnbind av palestinaskjerf, hadde hun ingen anelse om hva hun satte i gang.

17.12.2020 av Mari Natvig Sandene
Sist oppdatert: 18.12.2020

Norge stengte ned den 12. mars i år på grunn av koronaviruset. Da ble det raskt klart at vi ikke hadde nok munnbind eller annet verneutstyr her til lands. Mange begynte å sy munnbind selv, og det florerte med tips og oppskrifter på internett.

Styremedlem i Palestinabutikken Al Quds, Eli Djupvik, satte seg også ned ved symaskinen. Hun prøvde seg frem med ulike mønstre og stoff, men uten å bli helt fornøyd. Så kom hun på: Hva om jeg bruker Palestinaskjerf? Da det første munnbindet av bomullslerret og palestinaskjerf var ferdig, innså Eli: Dette kan jeg bruke til noe godt for Palestina. Da ble motivasjonen for å sy veldig, veldig stor.

Stor interesse


Mari Natvig Sandene

Til å begynne med solgte Eli munnbindene til venner og bekjente via Facebook. Alle inntektene fra salget gikk til folkehelseinitiativet Palestinian Association for Mountain Sport Development (PAMSD) i Betlehem.
- Initiativet begynte med å legge til rette for å gå tur gjennom å rydde gamle, gjengrodde stier. Slik kunne lokalbefolkningen bli kjent med egen natur og samtidig få mosjon og frisk luft. Siden har PAMSD bygget opp et klatresenter i Betlehem og utendørs fjellklatringsvegger utenfor Betlehem og Hebron. Jeg synes at et så generelt konsept som er tilgjengelig for alle grupper av mennesker, uansett funksjonsnivå, kjønn, alder og sosial bakgrunn fortjener oppmerksomhet og støtte, forteller Eli, som oppdaget initiativet på en reise til Vestbredden høsten 2016.
Initiativet får ingen offentlige tilskudd, og er derfor avhengig av støttespillere i andre land som engasjerer seg i palestinernes sak.

Bestillingene strømmer inn

Eli dro inn over 10.000 kroner til prosjektet ved å selge munnbindene til venner og kjente. Så, i slutten av september, tok Palestinabutikken Al Quds inn et lite parti. Da eksploderte interessen fullstendig. 2. oktober la daglig leder i Al Quds, Marte Kirkevold Flatejord, ut et bilde av munnbindene på Facebooksiden og Instagramkontoen til Al Quds.
- På bare ett døgn fikk vi inn bestilling på over 100 munnbind, og siden har bestillingene bare fortsatt å strømme inn, forteller Marte.

Gode hjelpere

Eli, som til vanlig jobber som menighetskonsulent i Bekkelaget og Ormøy menighet, har hatt sin fulle hyre med å møte bestillingene. Omtrent all fritid har gått med på å sy munnbind.
- Til nå har jeg sydd nærmere 500 munnbind, forteller Eli.
Hun bruker i gjennomsnitt halvannen til to timer på å lage hvert munnbind, og pleier å ha TVen på i bakgrunnen mens hun syr.
Etter hvert har det også kommet flere gode hjelpere til for å bistå Eli i arbeidet. Seks frivillige har bidratt med å klippe stoff og sy munnbind for Palestina. Bomullslerret og palestinaskjerf vaskes først på 60 grader før de strykes og klippes og sys etter samme mønster. Eli kan også bekrefte at munnbindene tilfredsstiller helsemyndighetenes standarder.
Fortsatt går overskuddet fra salget uavkortet til PAMSD.

Munnbind sydd i Palestina

- Etter hvert som jeg så hvor stor interessen for disse munnbindene ble, jo viktigere ble det å sjekke ut muligheten for produksjon i Palestina. På den måten ville vi kunne gi viktig arbeid til mennesker i en hardt presset situasjon. Dette er også i tråd med Palestinabutikken Al Quds verdier om å bidra til flere arbeidsplasser i Palestina og likeverdig handel mellom Palestina og Norge, sier Eli.
En stund hersket det usikkerhet rundt om det var mulig å få tak i bomullslerret i Palestina. Eli henvendte seg til noen av kontaktene sine på Vestbredden. Det ga resultater!

- Etter noen dager med jakt på bomullslerrett, fant vi det vi lette etter. Deretter måtte vi finne noen palestinere som kunne sy. En av kontaktene mine kjente til en liten systue i den lille landsbyen al Shyoukh, i utkanten av Hebron. De tok gladelig oppdraget, forteller Eli og legger til:
- Det var utrolig stor glede og mange sterke følelser da vi fikk dette til. Både at vi fikk tak i bomullslerret og at vi fant noen som kunne sy. Det er en mye bedre løsning at palestinere får en mulighet til inntekt enn at jeg skal sitte og bruke masse fritid på dette.

Systua består av tre eldre brødre, to sønner og deres familier. Familiebedriften pleide å lage broderier for turistmarkedet i Palestina, men etter at korona kom, har turistene blitt borte og dermed også inntektsgrunnlaget. Det er derfor et kjærkomment oppdrag å sy munnbind.
Så sant israelske myndigheter ikke trenerer postgangen for mye, ankommer den første leveransen med munnbind sydd i Palestina om kort tid.

Verdighet og solidaritet

Elis store engasjement for Palestina startet for ganske nøyaktig 20 år siden. Som ansatt i Grefsen menighet i Oslo ble hun sendt ut som menighetens representant til vennskapsmenigheten Håpets kirke i Ramallah. Oppholdet gjorde sterkt inntrykk. Siden har engasjementet for Palestina bare blitt større og sterkere, og Eli har vært tilbake mange ganger siden.
- For meg betyr handel med Palestina verdighet og solidaritet. Mitt motto er at ingen kan redde verden alene, men alle kan gjøre en forskjell for noen.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?