Til hovedinnhold

Jeg frykter å bli permittert og skal snart inn i pappaperm. Kan arbeidsgiver nekte meg det?

26.03.2020
Sist oppdatert: 26.03.2020

Nei, arbeidsgiver kan ikke nekte foreldrepermisjon etter dagens regler. Du har krav på pappaperm selv om vi har en ekstraordinær situasjon nå. Det er ikke gitt noen unntak fra disse bestemmelsene pga koronasituasjonen. Rettighetene følger av folketrygdloven supplert med tariffavtalene.

Jobber du i offentlig sektor sikrer tariffavtalene deg rett til permisjon med full lønn i pappapermisjonen. Jobber du derimot i en privat virksomhet og det er risiko for å bli permittert, må du være oppmerksom på at foreldrepermisjonspenger regnes ut fra inntekten din.

Hvis du allerede er permittert når du skal ut i pappaperm, vil inntekten din regnes ut fra dagpenger, og ikke den faste lønna (som er full lønn de første 20 dagene, men deretter blir vesentlig redusert).  

Dersom det er fare for permittering, og det er usikkert om du får deg ny jobb før permisjonsstart, er det mulig å ta ut minst én dag med foreldrepenger FØR arbeidsforholdet opphører (permitteringen). Da vil foreldrepengene beregnes ut fra arbeidsinntekten og ikke etter de reduserte dagpenger, og du vil også beholde beregningen for hele perioden.

ALTSÅ. Ta ut en dag midt i mors/partners permisjonstid, da forskyves foreldrepenger med den ene dagen, og du er sikret beregning på grunnlag av arbeidsinntekten.

NAV gir fortløpende informasjon om regelverket, så følg med på NAV.no.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?