Til hovedinnhold

Innsats som lønner seg!

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Målrettet HMS-arbeid og fokus på arbeidsmiljø er viktig i arbeidet med å sikre trygge pensjonsordninger i fremtiden. Vi i KLP vet at satsing på HMS kommer alle parter til gode: det er rett og slett en vinn-vinn situasjon, mener konsernsjef i KLP, Sverre Thornes.

15.10.2008 av Sverre Thornes
Sist oppdatert: 22.01.2009

Offentlig sektor er landets største tjenesteprodusent. Tjenester som sykehjem, barnehager, skoler, renovasjon og veier er vi alle avhengige av. I kommune- og helsesektoren har vi de siste årene hatt en dramatisk nedgang i den gjennomsnittlige pensjoneringsalder. I 1996 var pensjoneringsalderen på 57,8 år, mens vi nå er vi nede under 55 år. Det er en reduksjon på hele tre år bare i løpet av ti år og gir grunn til bekymring. Dette er en utvikling som har store menneskelige og økonomiske konsekvenser, og ikke minst handler det om at masse kompetanse og arbeidskraft forsvinner ut av arbeidslivet.

Målrettet HMS-arbeid og fokus på arbeidsmiljø er viktig for KLP i arbeidet med å sikre trygge pensjonsordninger for fremtiden. Vi har i dag et løpende samarbeid med 120 kunder i forskjellige HMS prosjekter og tiltak over hele landet. Vi deltar aktivt som veiledere og bidrar i prosjektgrupper og styringsgrupper, i mange tilfeller bidrar vi også økonomisk for at de mest spennende tiltakene kan gjennomføres. Prosjektene har forskjellige mål og tiltak, men alle søker de å fremme et godt arbeidsmiljø og skape et friskere arbeidsliv. For oss er det viktig å løfte frem de vellykkede prosjektene: En god ide kan deles og gjennomføres også hos andre.

Som den største leverandøren av offentlig tjenestepensjon har KLP både interesse av  - og et reelt ansvar for - å hjelpe våre kunder til å hindre utstøtning fra arbeidslivet. Uføreutviklingen og lav pensjonsalder er ikke bare et spørsmål om pensjonskostnader – de menneskelige og samfunnsmessige kostnadene er de største. For mange arbeidstakere oppleves arbeidslivet som krevende i forhold til effektivitet og fleksibilitet, ikke minst gjelder dette arbeidsplasser som er spesielt belastet med høyt sykefravær og tidlig yrkesavgang.

Siden 1990 har andelen uføretrygdede i helse og kommunesektor blitt nesten doblet. Økningen alene tilsvarer et tap av nær 20 000 velkvalifiserte årsverk i kommune og helsesektor. Hender og hoder vi kan trenge. Arbeidskraft vi har behov for. Derfor må trenden snus. 

Det er ingen tvil om at arbeidsgivere tar disse utfordringene på alvor og gjør mye for å øke arbeidsnærvær og trivselen på arbeidsplassene. I dette arbeidet opplever KLP at kundene i økende grad søker etter kunnskap om hvilke tiltak som nytter for å få folk til å stå lenger i arbeid.  Dette er en av grunnene til at KLP har økt sin innsats på dette feltet. KLPs HMS team har spesialkompetanse på arbeidsmiljøutvikling og livsfasepolitikk. De  siste ti årene har vi samarbeidet med kommuner, helseforetak og bedrifter i arbeidet med å bidra til helsefremmende og inkluderende arbeidsplasser.  Erfaringene viser at de samfunnsmessige gevinstene er store for de virksomhetene som lykkes: 

  • Økt arbeidsglede og trivsel på arbeidsplassen
  • God kvalitet på tjenestene og fornøyde brukere
  • Økt tilgang på arbeidskraft
  • Lavere sykefravær og pensjonsuttak
  • Bedret omdømme

KLP ser at de som går foran og tar ansvar for å bedre eget arbeidsmiljø er fremtidens attraktive arbeidsgivere. Hvert år deler vi ut KLPs arbeidsmiljøpris i tre kategorier; kommune helseforetak og bedrift – til virksomheter som har tenkt nytt og gjort en innsats for å bedre arbeidsmiljøet. Det er et håndslag til de som vinner og forhåpentligvis en gulrot for de som lurer på å gå i gang – men det er

også en markering av at de pensjonspolitiske spørsmål henger tett sammen med et perspektiv på hvordan vi vil at arbeidslivet skal utvikle seg. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?