Til hovedinnhold

Er det slik at de over 60 skal skjermes for å omfattes av beredskapstiltak?

19.03.2020
Sist oppdatert: 19.03.2020

Nei, de over 60 år som er å regne som personell som tjenestegjør i virksomheter som omfattes av Helseberedskapsloven § 1-3 har tjenesteplikt, og kan derfor pålegges av arbeidsgiver til å bli i tjeneste utover ordinær arbeidstid. De kan også pålegges av Departementet å møte «på et angitt sted og utføre nærmere tilvist arbeid» innen virksomheter loven omfatter. Tjenesteplikt kan også gjelde for personell som har tjenestegjort i virksomheter og/eller er særlig kvalifisert til arbeid i virksomheter etter loven, dersom dette bestemmes i forskrift av Department.

Personer over 65 år unntas fra slike pålegg etter Helseberedskapsloven § 4-1 tredje ledd. 

Det er ikke lagt noen offisielle føringer på at de over 60 år skal skjermes for å omfattes av beredskapstiltak. Personer over 60 år rådes til å vurdere om de er i helsemessig stand til å arbeide direkte med smitte i tråd med offisielle føringer om utsatte risikogrupper.

De over 60 år kan likevel bli tilvist andre arbeidsoppgaver i virksomhetene som omfattes av loven. Det er inngått en avtale om at personell som jobber i offentlig helsevesen ikke skal tape pensjon som følge av beordring eller frivillig tjeneste. Det arbeides for at dette skal utvides til andre samfunnskritiske grupper.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?