Til hovedinnhold

Kan personell med særaldersgrenser, for eksempel brannmenn være aktuelle for å bli beordret til tjeneste?

19.03.2020
Sist oppdatert: 19.03.2020

 

Det er dukket opp spørsmål i forbindelse utbredelsen av coronaviruset og muligheten for å beordre mannskap som er gått av med særaldersgrense til å tjenestegjøre i kommunen.

Det finnes ikke bestemmelser i lovverket som gir myndighetene eller kommunene en generell adgang til å beordre spesifikt avgåtte brann- og redningspersonell til arbeid. I brannvernloven gis derimot kommunene følgende adgang: Kommunen kan i særskilte tilfeller pålegge enhver myndig person bosatt i kommunen tjenesteplikt i brannvesenet dersom dette er nødvendig for å sikre at brannvesenet skal kunne gjennomføre oppgavene pålagt i denne loven.

I denne forbindelse er det viktig å minne om at brann- og redningspersonell som utøver virket som røyk- og kjemikaliedykking og andre spesialiserte oppgaver, er underlagt krav om fysiske tester og årlig legesjekk. Videre krever mye av arbeidet som utføres av brann- og redningspersonell betydelig og oppdatert kunnskap, både for å verne den ansatte i håndtering av farlige situasjoner samt for å kunne utføre arbeidsoppgavene. Flere av oppgavene har lovpålagte kompetansekrav for utføring.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?