Gratulerer med dagen! I dag feirer vi at Fagforbundet fyller 100 år

Stiftelsesmøtet i Norsk Kommunearbeiderforbund lørdag 14. februar 1920 i Lille sal i Folkets Hus i Oslo.

Den 14. februar 1920 ble Norsk kommunearbeiderforbund stiftet. Forløperen til Fagforbundet. Vi gratulerer alle våre medlemmer med dagen. Vi er stolte av å fortsette arbeidet for et anstendig, og ansvarlig, lønnsutvikling og ordna arbeidsforhold.

14.02.2020 av Sandra Marie Herlung
Sist oppdatert: 14.02.2020

Lørdag 14. februar 1920, altså for 100 år siden i dag, møttes disse 29 alvorlige kommunearbeiderne i Lille sal i Folkets Hus i Oslo for å stifte Norsk Kommunearbeiderforbund, forløperen til dagens Fagforbundet. De var vei- og anleggsarbeidere, folk i tekniske tjenester, sporveisarbeidere og brannfolk som kjempet for retten til å inngå tariffavtaler for ordna lønns- og arbeidsvilkår. Siden den gang har forbundet vokst i takt med velferdstaten og etter at PostKom (med sin egen stolte og enda eldre historie) nå nylig gikk inn i Fagforbundet er vi nær ved å runde 400 000 medlemmer. I dag er vi langt flere kvinner, og det har kommet langt flere yrker til, men de grunnleggende spørsmålene er fortsatt de samme: kamp for anstendig lønnsutvikling og ordna arbeidsforhold

På de 100 årene har NKF og arbeiderbevegelsen samlet kjempet fram mange av de tingene vi er stolte av i Norge i dag. Små lønnsforskjeller, fornuftig arbeidstid, arbeidsmiljølov, sykepenger og ferie ble ikke til fordi politikerne eller arbeidsgivere innførte det, men fordi folk organiserte seg og krevde det. Og sånn er det faktisk fortsatt. Jo lavere organisasjonsgrad et land har jo mindre del av verdiskapningen får arbeiderne som faktisk har skapt den, og jo mer havner i de stadig dypere lommene til den ene prosenten som sitter med styre og stell.