Nettstedet er under oppgradering og kan derfor i perioder være ustabilt eller mangle innhold.

Feiret fransk nasjonaldag med oppsiktsvekkende lønnsøkning for helsearbeidere

Sykepleier (illustrasjonsfoto)

Tanks og soldater fikk ikke slippe til slik de pleier i paradegata Champs-Élysées for å feire nasjonaldagen 14. juli i år. I stedet viste Frankrike fram sine helter i helsevesenet, som får historisk lønnsløft.

av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 08.04.2021

De nye franske fotsoldatene bærer ikke nødvendigvis gevær. De er sykepleiere, helsefagarbeidere og annet helsepersonell som har kjempet i flere måneder mot koronaviruset. Nå kan de glede seg over både applaus og et solid hopp i lønna. 

Sju uker med intense lønsforhandlinger endte mandag med den hisoriske avtalen, melder BBC. Fotsoldatene i helseuniform kan i gjennomsnitt vente seg en lønnsøkning på 183 euro i måneden, om lag 2 000 kroner. Det utgjør i så fall nærmere sju prosent for en person med en månedslønn på 30 000 kroner.

Dagen etter at avtalen ble skrevet under, på nasjonaldagen 14. juli, åpnet det seg en helt spesiell mulighet for å vise fram helse-heltene. NRK melder at franske helsearbeidere poserte med det franske flagget på selveste Concorde-plassen i Paris.

Frankrike er rammet spesielt hardt av koronapandemien. Så langt er over 30 000 personer døde, melder statistikkleverandøren Worldometer. Flere av dem har mistet livet på grunn av jobben sin. Familier til døde helsearbeidere ble spesielt invitert til å overvære seremonien på nasjonaldagen, skriver BBC.

Presset fransk president

Det ser ut til å være flest motbakker for president Emmanuel Macron for tiden, og det handler ikke kun om koronakrisen, ifølge NRK. Blant annet har konfliktnivået til landets kvinner toppet seg.

De har særlig latt seg provosere av et par mannlige statsråder. Den ferske justisminister Eric Dupond-Moretti har ved flere anledninger gått ut og latterliggjort #metoo-bevegelsen. Det hjelper heller ikke regjeringen at nyutnevt innenriksminister Gérald Darmanin har en voldtektsanklage hengene over seg.

Kvinner har gått ut i gatene i flere franske byer for å demonstrere mot Macron-regjeringen. Presidenten har tidligere gått til valg på at han vil kjempe spesielt hardt for mer likestilling. Det løftet er ikke innfridd, mener flere og flere sinte franske kvinner.